четвер, 07 травня 2009 17:33

Під кущем смородини висівають кріп

Військовий пенсіонер зі Львова Володимир Мальований, 61 рік, п"ятий рік поспіль обробляє земельну ділянку за біодинамічним календарем Марії Тун. Жінка живе в Німеччині неподалік міста Штудгарт. Астрономічні розрахунки для календаря робить самотужки. Саджає рослини кожних 15 хв. і з"ясовує вплив Місяця й Сонця під час переходу з одного сузір"я до іншого.

Володимир Мальований має 10 соток землі неподалік села Жирова Жидачівського району Львівщини. На ділянці ростуть яблуні, груші й персики. Із кущів червона й чорна смородина, ірга, ягоди якої нагадують чорницю. Ще — айва, лимонник, актинідія, кизил, чорноплідна горобина та кілька сортів малини.

— Щороку сію й саджу квіти, ділянка заквітчана весь сезон, — каже чоловік. — Першими зацвітають примули, потім тюльпани, нарциси, троянди, хризантеми, айстри. У мене ростуть полуниця та суниця. Сію кріп, редиску, буряки, саджу картоплю та помідори.

Господар додає, що всьому навчався сам.

— Учитися агрономії не було коли, бо все життя носив погони. За календарем Марії Тун найкраще працювати, коли ти живеш у селі. Картоплю варто посадити в день, сприятливий для кореня, наприклад, зранку 8 травня.

Володимир Михайлович ділянку обробляє лише плоскорізом Фокіна. Не використовує   добрив та гербіцидів.

Картоплю варто посадити зранку 8 травня

— Щоб визріли помідори, їх обов"язково треба кропити від хвороб. А я торік досяг того, що в мене на органіці помідори виросли крупні, достигли, а м"якоть була, як у кавунів із білим цукровим нальотом. Розсаду я купував на базарі, навіть не знаю, які сорти були. Я їх під час росту підкормлював кропивою. Нарвав кропиви, закинув у бочку та залив водою. Через 10 днів утворилася зелена жижа, запах якої мені нагадував запах малих поросят. Цією жижею я підливав помідори. Кропива захищає від усіх хвороб.

На ділянці Мальований розкидає хвощ. У ньому багато кремнію.

— Де кремній, там не буде ніякого грибка. Значить, мої рослини захищені від фітофтори. За сезон я тричі його розкидав.

Володимир Михайлович вивчає також взаємодію рослин.

— Є рослини, які добре сусідують, я цим користуюся. У нашій області є біда — від кліща гине чорна смородина. Виявляється, під кущем смородини треба сіяти кріп. Кліщ не переносить його запаху, а рослини ці добре ростуть поряд. Одного року я відламав стрілки часника й устромив біля троянд, а потім виявилося, що це добрий засіб проти хвороб квітів. У мене, наприклад, поряд ростуть яблуня, чорноплідна горобина й кизил, а поміж картоплею добре родить квасоля.

Саджають та пересаджують рослини на зростаючий Місяць

Полтавець Анатолій Петров, 72 роки, садово-городні роботи планує за Місяцем.

— Як вийшов на пенсію, з"явився час, щоб робити все вчасно, не квапитися. Якщо рослину вчасно посадити, полити, вона даремно не витрачатиме сили, всю енергію  спрямує на урожай.

Місячний місяць, від молодика до молодика, триває 29–30 діб. Два тижні Місяць росте, а два тижні — убуває. Чоловік не купує календарі, веде спостереження.

— По тоненькому серпику визначаю — якщо прикласти паличку подумки й вийде буква "Р", то зростаючий. А якщо бачите "С" — спадаючий або ж убутний. На зростаючий Місяць життєві соки рослини рухаються від кореня до вершини й листя. Тоді саджаю й пересаджую рослини. Волосся стрижу теж тільки на зростаючий, щоб добре відростало. А на убутний Місяць соки рухаються від вершини до коренів, тому добре саджати коренеплоди — моркву, буряк, редиску, редьку.

Для видалення бур"янів найбільш підходящий час — убутний місяць, тоді вони менше ростуть. Однак варто стежити, щоб не пошкодити корисні рослини, бо ті можуть загинути.

— Колись у газеті прочитав, що повний Місяць і новий — кризові моменти, у цей час рослини найвразливіші. Якщо рослину зачепити, вона може загинути від втрати соків. У ці дні намагаюся на городі взагалі нічого не робити.

Наталка ВІСИЧ

Зараз ви читаєте новину «Під кущем смородини висівають кріп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі