понеділок, 15 червня 2020 07:30

Під час цвітіння огірки підживлюють калієм

Автор: fermer.blog
  У хмарну холодну погоду листя огірків обприскують хелатними і безхлорними добривами
У хмарну холодну погоду листя огірків обприскують хелатними і безхлорними добривами

— Холодні ночі погано впливають на сходи огірків. Погода налагоджується, але втрачається час. Раджу сіяти найранніші сорти й урожайні гібриди, — каже 67-річна Марія Ткаченко, агроном із Черкас.

Найкраще в нинішніх умовах зарекомендували себе гібриди F1 — Баде, Абсолют, Северин, Арктика, Лютояр, Капрікорн, Антисіпатор, Мадрілен, Партнер, Директор. Також новий — пучковий Мільйонер F1. Має імунітет до хвороб, дружні сходи й стабільний урожай. У пучку формуються до п'яти огірків. Не переростають, мають розмір близько 12 см. Підходять для засолювання й консервування. З куща збирають до 400 плодів.

— У кожен період розвитку потреба огірків в елементах живлення різна. Удобреного ґрунту замало. Але хімікатів краще недодати, ніж переборщити. Для розсади й молодих рослин беруть наполовину нижчі дози, ніж для дорослих, — говорить Марія ­Петрівна.

Кореневе підживлення починають за 7–10 днів після висаджування розсади. Раз на тиждень застосовують стартове добриво ростконцентрат, кеміра, новалон чи їхні аналоги — 15 г на 10 л води. Вносять на вологий ґрунт.

— З початком цвітіння і плодоношення огірки стають чутливі до нестачі калію. Треба збільшити його дози і зменшити кількість азоту. Використовують ті ж препарати, але обирають з пропорцією — 15 частин азоту, 8 фосфору, 25 калію. Вона вказана на упаковці. 20 грамів речовини розчиняють у 10 літрах води й поливають кущі. Приблизно за місяць бажано стимулювати й "омолодити" рослини, збільшивши дозу азоту. Це подовжить плодоношення.

Не слід застосовувати аміачну селітру чи карбамід. Це збільшить ріст пасинків і блокуватиме засвоєння інших корисних елементів. А надмірні дози чи внесення у спеку спричиняють опіки на листках, їхнє відмирання і гниль. Також наситить огірки нітратами. Краще взяти Плантатор із формулою 30:10:10 або азотний ростконцентрат.

— Під час другої хвилі плодоношення знову треба збільшити дози калію. Огірки також люблять листове підживлення. Особливо в хмарну холодну погоду. Для цього використовують хелатні, безхлорні, легкорозчинні добрива, щоб плоди не містили нітратів. Для підвищення імунітету, зав'язування огірків і росту краще обприскувати разом із біостимуляторами. Це роблять ­надвечір.

Зараз ви читаєте новину «Під час цвітіння огірки підживлюють калієм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі