четвер, 28 серпня 2008 19:17

Озимий часник перед висаджуванням лущать

Автор: фото: Укрінформ
  На базарах Закарпаття жінки продають коси з часнику, вирощеного на власному городі. Урожай висадженого наприкінці вересня озимого часнику збирають усередині липня
На базарах Закарпаття жінки продають коси з часнику, вирощеного на власному городі. Урожай висадженого наприкінці вересня озимого часнику збирають усередині липня

Укінці вересня — на початку жовтня висаджують озимий часник. До морозів він встигає вкоренитися й пустити ростки.

Киянка 71-річна Єфросинія Байдиченко щороку садить три-чотири рядки озимого часнику на дачі в селі Пухівка Броварського району. На насіння відбирає великі фіолетові часничини.

— Десь за п"ять днів до висадки часничини лущу. Даю посадковим цибулинам підсохнути, — розповідає Байдиченко. — Далі підготовлене насіння висаджую в луночки-ямки на глибину до 7 сантиметрів. Якщо посадити глибше, росткам важче буде пробиватися. Неглибоко посаджені часничини можуть уже восени викинути пагінці, які взимку замерзнуть. Лунки роблю так, щоб між ними була відстань 20 сантиметрів.

На ділянці в Байдиченко суглинистий ґрунт. Жінка каже, для часнику він підходить найкраще. За декілька тижнів до висадки насіння бажано удобрити ділянку перегноєм. У ямки господиня кидає ложку золи. Посадивши, присипає та поливає. Каже, часник любить вологу.

Поливають раз на два-три тижні

Ділянку на зиму доцільно накрити бадиллям картоплі чи соломою. У безсніжні зими, коли температура опускається нижче — 25°С, морози можуть пошкодити насіння.

Накриття знімають ранньої весни, щойно розмерзнеться ґрунт. Якщо залишити мульчу, вона уповільнить ріст ростків.

Коли навесні замало дощів, часник поливають раз на два-три тижні. У травні прополюють від бур"янів, міжряддя розрихлюють. Коли стрілки сягають 10–15 см, їх можна зрізати та вживати.

— Викопую озимий часник у середині липня — на Петра й Павла, — розповідає Єфросинія Байдиченко. — Тоді його стрілки жовтіють. Це ознака, що далі рости не буде.

Жінка на декілька днів розкладає часник під навісом, щоб просох. Далі  стебло зрізає на відстані до 2 см від цибулини. Якщо стрілки залишити, часничини погано зберігатимуться та гнитимуть.

— Наступного року на тому місці висаджую картоплю, — розповідає Байдиченко. — А часник повертаю на цю частину ділянки за рік.

Зараз ви читаєте новину «Озимий часник перед висаджуванням лущать». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі