четвер, 12 липня 2007 19:54

Ольга Пасерчук розсаджує суницю в середині липня

Автор: фото: REUTERS/Vasily Fedosenko
  В Україні частіше вирощують полуницю, бо вона дає більший урожай і не така вибаглива в догляді. Для кращого врожаю полуницю пересаджують наприкінці квітня та у вересні, а суницю — влітку
В Україні частіше вирощують полуницю, бо вона дає більший урожай і не така вибаглива в догляді. Для кращого врожаю полуницю пересаджують наприкінці квітня та у вересні, а суницю — влітку

Суницю розсаджують, коли ягоди вже відійшли. Якщо це зробити влітку, то врожай буде вже наступного року. Для розмноження вирізають вуса кущів, які дали найбільше суниць.

— Раніше я закладала нову грядку восени. І мала багато ягід через два роки. Оце возишся з нею, возишся, а результат отримуєш бозна-коли. А років п"ять тому почала садити влітку. І вже наступного літа маю путній урожай, — розповідає 41-річна Ольга Пасерчук із міста Знам"янка Кіровоградської області.

Жінка вирощує суниці понад 10 років. Має 15 сортів, щороку купує новий. Біля кущів, з яких зібрала багато ягід, устромляє палички. Із них для пересадки бере вуса, що вкоренилися. Акуратно відрізає вус від материнського куща й викопує молоду рослину разом із землею. Радить підкопувати більше землі, щоб не пошкодити корінці.

— Як хочете мати багато ягід, не вирощуйте суниці на одному місці більш як п"ять років, — ділиться жінка. — У старих рослин майже повністю відмирає основне коріння, у землі та на рослині оселяються шкідники. На таких кущах ягід або нема взагалі, або виростають манюсінькі.

У старих рослин майже повністю відмирає основне коріння

Для нової плантації городниця обирає рівну ділянку, захищену з усіх боків густою зеленню. Так грядкою не гулятимуть протяги. Ольга Петрівна радить не садити суницю там, де нещодавно росли пасльонові (картопля, помідори, перець, баклажани) чи гарбузи. Ягід буде багато після гороху, цибулі чи часнику.

— Землю перекопую, вношу повне мінеральне добриво й потроху компосту та перегною. У жодному разі не кидайте свіжий гній! Коріння згорить, і молоді кущі загинуть, — застерігає вона.

Викопані кущі Пасерчук садить у политі лунки. Каже, викопувати треба не відразу всі саджанці, а по одному — щоб вони якомога менше були без землі.

— Сам кущик глибоко не засаджую. Середня брунька має стирчати на поверхні. Тут є цікавий момент — як присипати її землею, вона загниє. Але коли буде зовсім на поверхні — засохне, — застерігає жінка.

Через тиждень грядку посипають деревним попелом


Суниці треба підживити через тиждень після посадки. Посипати грядку деревним попелом, добре полити та розпушити.
— За два тижні на невелику грядку виливаю по відру настою коров"яку та пташиного посліду, — каже 37-річний Олесь Манченюк, садівник із міста Кагарлик Київської області.
Після дощу або підживлення чоловік обов"язково розпушує землю навколо кущів, бо якщо утвориться кірка, рослини не матимуть кисню.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Пасерчук розсаджує суницю в середині липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі