66-річна столична пенсіонерка Лідія Нероззнак щозими вирощує зелену цибулю на підвіконні в київській квартирі.
Восени вибирає ті, що починають проростати. Саджає їх у дерев"яний ящик із землею. У ґрунт втискає лише нижню частину цибулини. Земля має бути вологою — жінка поливає рослини двічі на тиждень. До Нового року і 8 Березня завжди має свіжу зелень.
Раніше молоду цибулю вирощувала у воді. Цибулини, які починали проростати, ставила у банку. Але на підвіконні їх багато не розмістиш. І воду в них слід щодня міняти, а цибулинки мити. Бо коріння почне гнити.
— Коли велика цибулина тільки викидає стрілки, її ще можна використати в їжу, — розповідає Лідія Нероззнак. — Я пелюстки обрізаю, а саджаю тільки стержень із корінням. Із нього виростають такі ж пагінці, як і з цілої цибулини.
Так можна вирощувати і молодий часник, каже Лідія Терентіївна. Головки втикає в землю близько одна до одної. За півтора-два тижні часничини проростають.
Ближче до весни у пластикові стаканчики з землею жінка сіє насіння петрушки і селери. Пальцем пробиває неглибоку канавку. Посіяне насіння рясно поливає відстояною водою, стаканчики ставить біля батареї. Коли з"являться сходи, переставляє на вікно.
— Перші пагінці петрушки зрізаю під корінь, щоб добре зелень росла, — додає Лідія Нероззнак.
Коментарі