Миші та щурі не переносять запахів бузини й дикої м'яти. Тому віники з них на зиму підвішують у погребах, накривають ними картоплю. Якщо в льосі є погризена картопля й послід гризунів, їх виганяють попелом.
— На 5 квадратних метрів погреба треба відро попелу. Ним посипати густенько можна й картоплю. Це ж не хімія. Натуральний продукт. Мишка пробіжить, їй на лапи попіл чіпляється. Злизує. Це для них недопустімо й вони тікають, — розказує 63-річна Олена Куліш із селища Вапнярка на Вінниччині.
Якщо попіл у льосі мокріє — збивається в грудки, прилипає до картоплі, то там надто волого.
— Підсушити погріб із картоплею можна сіллю або деревним вугіллям. Охололий жар із перепалених дров збирають у ящик й опускають в погріб. Витягає вологу. Те саме роблять із кам'яною сіллю.
Доки не опустили картоплю в льох, його білять вапном для дезінфекції. Аби вигнати щурів і мишей, опускають тліючий ватяний матрац чи відро, у якому димить гума. Наприклад, шматки автомобільних шин.
— На добу-дві двері в погріб закривають. Запах викурює гризунів на пару років. Вимирають також жаби, слимаки. Щоб не смерділо, після дезінфекції приміщення провітрюють.
Коментарі