понеділок, 08 квітня 2013 05:15

Микола Завальний зібрав десять сортів підсніжників

Автор: фото з сайта www.vk.com
  Незвичні сорти пролісків вінницький селекціонер Микола Завальний збирає по всій Україні. Колеги надсилають йому цибулини поштою
Незвичні сорти пролісків вінницький селекціонер Микола Завальний збирає по всій Україні. Колеги надсилають йому цибулини поштою

— Проліски цього року цвітуть двічі — до снігопаду та після, — каже 65-річний Микола Завальний, селекціонер і агроном із села Крикливець Крижопільського району на Вінниччині. — Ранні сорти зацвіли, а середні й пізні затрималися під снігом. Через це цвітіння розтягнеться на місяць. Зазвичай триває тиждень-два.

Має колекцію з десяти сортів підсніжників. Збирав із різних регіонів України. Кілька вивів сам. Серед них пролісок Любові. Від одного листка йде дві стеблини. Нижча — жіноча квітка, вища — чоловіча. Зазвичай у проліску біля одного листка одне стебло з квіткою. Сорт, у якого біля одного листка виростають три квіткові стеблини, назвав Родинним. Найменшу квітку вважає дитиною пари. Ці два сорти пізні. До великого снігу не зійшли.

Пролісок із квіткою завбільшки 5 коп. назвав своїм ім'ям, бо вивів його до 35-ї річниці роботи селекціонером.

— Трохи хворобливий сорт, підмерзає. А його спеціально не вкривав. Рослина за пару років сама акліматизується й витримуватиме мороз. Спрацьовує самозбереження.

Під снігом квітка витримує до -17°С, не боїться посухи. Найбільш стійкий Колхідський пролісок. Росте в Грузії. Без води цибулини не гинуть кілька тижнів.

— У мене його ще немає, але домовився, щоб передали в Сочі працівникам науково-дослідної станції. Ті відправлять на Одесу. Туди сам по них поїду. Місяць можуть бути в дорозі й не пересохнуть. Дуже їх хочу, бо в Україні таких підсніжників нема. Вони ростуть високі, як нарциси. Вперше такі побачив у Гаграх за часів Союзу.

Щоб нові сорти прижилися, готує наближений до лісового ґрунт. Радить робити його, коли проліски садять удома. Змішує порівну торф, пісок, перегній і лісову землю. Засипає суміш у рівчак, в якому садить цибульки.

— Найбільш примхливий махровий підсніжник. Мені прислали з Івано-Франківщини. Садівник із Закарпаття прочитав про мене в газеті, написав, щоб вислав йому морозостійкі сорти хурми, азіміни, які я вивів. Запропонував обмін, щоб він викопав та прислав тамтешні проліски, бо збираю колекцію. Вивчаю, де які в Україні, й збираю через людей, які мені пишуть. Із Криму маю пролісок з листям у смужку. З Одещини вчителька біології прислала підсніжник Ейвеза. Названий на честь ботаніка. Листки у нього, як у тюльпана, захоплюють один одного. Квіти заокруглені. Маю кущів 20 двоквіткового проліска з Карпат.

Ті сорти, що розводить по кілька тисяч цибулин, висаджує в місцевому лісі. Цієї весни до снігопадів устиг посадити 2 тис. рослин. Два попередні роки було по 5 тис. цибульок.

— Почав це робити три роки тому, коли виповнилося 35 років моїй селекційній роботі. Тоді висадив 35 тисяч різних пролісків. Лісники про це не знають. Саджу там, де менше ходять люди, щоб не витоптали й не вирвали. Води і лопати в ліс не беру. Загостреним патиком роблю дірку та вкидаю цибулину.

Найпоширеніший на Вінниччині великоквітковий пролісок. Насадив його в лісі майже 40 тис. цибулин. Він швидко розростається. З одної цибульки за два роки буде острівець квітів, як перекинуте відро. Це найбільш запашний сорт. Стійкий до будь-якої погоди. Радить садити його вдома. Найкраще приживається.

7-10 років треба, щоб з насінини проліска виросла цибулина і випустила цвіт. За рік з однієї виростають до п'яти цибульок.

Зараз ви читаєте новину «Микола Завальний зібрав десять сортів підсніжників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі