четвер, 20 вересня 2007 17:42

Кокосовий гумус робить ґрунт пухким

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Флорист столичного магазину ”Квіти” на вулиці Костянтинівській Ольга Петрук показує голландську квітку врієзію. Вазон коштує 80 гривень. Цвіте лише раз протягом чотирьох місяців. Добре розвивається в ґрунті з кокосовим гумусом. Квітка любить світло. Фахів
Флорист столичного магазину ”Квіти” на вулиці Костянтинівській Ольга Петрук показує голландську квітку врієзію. Вазон коштує 80 гривень. Цвіте лише раз протягом чотирьох місяців. Добре розвивається в ґрунті з кокосовим гумусом. Квітка любить світло. Фахів

Зазвичай квіти у вазонах пересаджують навесні й восени. Але спеціалісти кажуть, що це можна робити у будь-яку пору року. Головне — правильно обрати ґрунт.

— Я пересаджую вазони, коли бачу, що рослині замало простору, — каже Алла Кумаєва, заступник директора магазину "Квіти" на столичній вул. Костянтинівській, 24. У крамниці продають здебільшого голландські рослини.

Алла Максимівна розповідає, що найголовніше для квітки — правильно підібрати ґрунт. Може прийнятися і в звичайній землі з городу, але розвиватиметься погано.

— Треба обирати ґрунт за кислотністю та групами, — розповідає Кумаєва. — Універсальний, на основі біогумусу, для квітів брати не раджу. Його краще використовувати для розсади, у крайньому випадку для українських рослин, які ще були у бабусь. Грошового дерева, наприклад, чи алое.

У квіткових крамницях продають ґрунти для різних видів рослин. Наприклад, для сенполій, тропічних кактусів і бегоній потрібна слабокисла земля, для азалій — середньокисла. Троянди, пальми й кактуси пустельних порід полюбляють нейтральну.

— У будь-який ґрунт можна додавати кокосовий гумус, — веде далі Алла Максимівна. — Його теж продають у квіткових крамницях. Тоді земля не так забивається, стає ніби пухкою. Рослині легше дихати.

Кумаєва зазначає, що так само важливо не заливати ростки. Час поливу квітки визначають на дотик — треба рукою провести по верхньому шару ґрунту. Якщо земля суха — то вже час. Під горщики жінка радить ставити підставки, більші за розміром від дна вазона.

— Туди й поливати відстояною водичкою, — каже. — Налили повну підставку, лишили на дві години. Що залишилося — вилити. Рослина взяла стільки, як їй потрібно. Краще для підливу брати розморожену воду. Фахівці кажуть, що вона містить найменше хімікатів. А ще у горщиках, навіть керамічних, треба висвердлювати додаткові дірки — чим їх більше, тим краще.

Зараз ви читаєте новину «Кокосовий гумус робить ґрунт пухким». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі