пʼятниця, 08 жовтня 2010 01:08

Карликовий ківі плодоносить до заморозків

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Юрій Зах із села Колоденка біля Рівного збирає актинідію. Щоб рослина мала опору, пустив її по металевих шпалерах — як виноград
Юрій Зах із села Колоденка біля Рівного збирає актинідію. Щоб рослина мала опору, пустив її по металевих шпалерах — як виноград
74-річний Юрій Зах із села Колоденка біля Рівного вирощує на городі карликовий ківі - актинідію. Щоранку вішає на шию пластикову пляшку на мотузці та збирає у неї достиглі плоди. - Пальцями визначаю, чи ягода дозріла. Якщо м'яка і легко стискається, то треба знімати, - показує Юрій Антонович. - У деяких сортів стиглість можна визначити за кольором. Наприклад, у пурпурового спілі плоди червоніють.

Юрій Зах посадив актинідії 10 років тому. Купив саджанці у Київському ботанічному саду.

- Висадив їх на глибину півметра. Земля має бути кисла, тому додав у ямку соснові голки та торф. Підживлюю тільки гноєм. За рік саджанці виросли на півметра і принесли плоди. У спеку поливав двічі на тиждень - по шість відер під кожен кущ.

Щоб рослина мала опору, господар пустив її по металевих шпалерах - як виноград. Актинідії швидко обвилися навколо стовпів із дротом.

Щоосені пагони треба підрізати, бо без догляду витягнуться на 5?"6 м угору. Навесні обрізати не можна, інакше всохне.

Актинідії мають жіночі й чоловічі рослини. Щоби добре плодоносили, Юрій Зах радить садити не пару, а "гарем".

- Одного хлопця цілком достатньо на п'ять жіночих рослин. Я обрав чоловіка - аргуту і п'ять інших сортів: київську крупноплідну, київську гібридну, фігурну, пурпурову та ананасну Мічуріна. Остання - найсолодша й пахне ананасом. Плоди актинідії містять в чотири рази більше вітаміну С, ніж лимон. Вони також багаті органічними кислотами, вітамінами Е та Р, пектином.

Карликовий ківі Юрія Заха 2,5 м заввишки. З правого боку його захищає від вітру будинок. Доглянута рослина може прожити понад 100 років. Сувора зима їй не страшна. Витримує 30-градусні морози. Так само легко переносить спеку.

- Такого багатого врожаю, як після цього спекотного літа, ще не мав, - хвалиться господар. - Із кожного куща знімаю по 12 кілограмів.

Актинідія плодоносить до середини жовтня. Ягоди ростуть у ґронах, мають гладеньку шкірку. На смак кислувато-солодкі, з м'якими кісточками.

- Урожай знімаю до перших заморозків. У холодильнику можуть місяць лежати, не гниють. Зберігаю у морозилці. Їх можна їсти сирими або варити з них варення і компоти.

Олена ВЛАСОВА

 

Із дерева зібрали 30 кілограмів глоду

 

Восени плодоносить глід. Плоди та цвіт рослини вважають найкращими ліками для серця.

Вінничанка 39-річна Ірина Угринчук збирає з одного дерева майже 30 кг ягід. Готує з них компоти, варення, їсть сирими.

- Ось бачите, за 10 років яке дерево виросло, - показує на садовий глід заввишки 5 м. - Ми любимо вирощувати різні диковинки декоративних дерев. Є глід кущовий. Плоди в нього дрібні, на смак терпкі. А в нас солодкі, пухкі. Хто не йде, всі питають, що це таке росте, думають, що пізня черешня. В таку пору, крім ожини, більш нічого не плодоносить.

Глід розмножується насінням. Саджанці з'являються через два-три роки, бо дуже тверда оболонка кісточок. Таке дерево краще садити там, де багато світла. У перші роки росте повільно. Краще глід розмножувати щепленням.

Із цвіту Ірина Угринчук варить духмяний чай. Він добре знімає втому, поліпшує сон і запобігає старінню шкіри.

- Садовий глід особливого догляду не потребує. Треба лише обрізати вершки, аби дерево не здичавіло. Колючки на дереві втричі довші, ніж на кущі. Вони опадають, як ягоди.

Зараз ви читаєте новину «Карликовий ківі плодоносить до заморозків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі