четвер, 20 березня 2008 18:28

Капусту сіють у суміш піску з торфом

70-річна киянка Алла Ліщинська близько десяти років вирощує розсаду перцю сорту Каліфорнійське чудо. Плоди в нього великі і м"ясисті. Висіває насіння в кінці березня у пластикові стаканчики — по два зернятка. На город пересаджує в кінці травня.

Для розсади жінка привозить удобрений ґрунт із дачі, перемішує його з торф"яною сумішшю для квітів. Торф добре утримує вологу.

— Луночки для насіння роблю неглибокі — 1,5–2 міліметри, щоб насінню легко було прорости, — розповідає Алла Дмитрівна. — Стаканчики з землею накриваю целофановою плівкою і тримаю в темному місці.

Коли пробиваються пагінці, жінка знімає плівку, розсаду переносить до вікна. На батареї біля підвіконня кладе дошку, на неї і ставить. Тоді розсаді тепло, вистачає світла.

Колись Алла Дмитрівна висівала перець у дерев"яний ящик. Але з пластикових риночок стеблини простіше пересаджувати. Жінка розрізає стаканчик і переносить на грядку разом із землею.

Перець треба розсадити, коли з"являться два листочки. Кволі пагінці варто відкинути.

Стаканчики з землею накриваю целофановою плівкою

— У стаканчику виростає два-три стебельця, та їх усе одно пікірую, щоб пересадити глибше, — веде далі Алла Ліщинська.

Вікна її квартири виходять на північну сторону. Тому ввечері доводиться на 4 год. вмикати лампу денного світла, бо рослинам бракує світла. У квітні жінка виставляє стаканчики з насінням на засклений балкон. На ніч забирає в кімнату.

Столичний пенсіонер Олександр Борисенко, 63 роки, вирощує розсаду ранньої капусти в горщиках.

— Насіння спершу треба загартувати. Тоді капуста буде стійка до морозу, — радить Олександр Петрович. — Насіння висипаю в марлеву торбинку і на 20 хвилин опускаю в гарячу воду, а потім на кілька хвилин у холодну.

Розсаду чоловік висіває з 25 березня до початку квітня у вологі торф"яні горщечки. До торфу додає пісок.

— Для капусти найкраще підходить така суміш  — пісок і торф, — додає Борисенко. — Ще додаю попелу, поливаю насіння слабким розчином аміачної селітри — у пропорції 10 грам на відро води. Через 40 днів капусту можна пересаджувати на грядку.

За тиждень до пересадки Олександр Петрович удень виносить розсаду надвір. Пагінці мають звикнути до сонця, вітру і зміни температур. Якщо вночі немає заморозків, за чотири дні до пересадки горщики з рослинами можна тримати на балконі з відчиненим вікном. Тоді вони швидше приймуться.

Зараз ви читаєте новину «Капусту сіють у суміш піску з торфом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі