понеділок, 29 липня 2019 05:51

Італійські яблука Моді лежать до весни

Автор: WWW.ROZKISH.COM.UA
  Моді — новий італійський зимовий сорт, отриманий від схрещування сортів Ліберті і Гала. З дерева збирають до 50 кілограмів плодів
Моді — новий італійський зимовий сорт, отриманий від схрещування сортів Ліберті і Гала. З дерева збирають до 50 кілограмів плодів

— Пишаюсь, що маю в садку італійський сорт яблук. Називається Моді, — розповідає Наталія Мельник, 57 років, із міста Тальне Черкаської області. — Перший врожай аж бігала сусідці показувати. Яблука виглядали як з виставки. Але сорт не захищений від плодожерки, яка починає шкодити в середині літа.

Моді — новий італійський зимовий сорт, отриманий від схрещування сортів Ліберті і Гала. Плодоношення починається на третій рік. Яблука наростають близько 200 г, подовженої форми, яскраво червоні. М'якоть жовта, соковита, солодка. Достигають у кінці вересня і зберігаються в погребі до весни. З дерева виходить 50 кг плодів.

— Поки не було в садку цієї яблуні, то плодожерка тільки груші мучила. Шкідник, як занадиться в садок, то все зчищає під чисту. Від неї листки вкриваються рудими плямами. Потім сохнуть та обпадають із дерева. Засихають навіть гіляки.

Обприскує дерева препаратом Актофіт у середині липня. Той впливає на здатність шкідників харчуватися. Вони перестають їсти і помирають.

— У серпні в яблуневої плодожерки починається лет, і в цей час боротися зі шкідником важко. Тому треба подумати про знищення за місяць до цього. У дерев без листя погіршується зимостійкість, відбувається неповноцінне закладання плодових бруньок під наступний урожай.

У липні на яблунях активно ростуть пагони і плоди. Але у разі частих дощів і вітру є небезпека ураження паршею. Плями розміщуються з верхнього боку листка. Плоди вкриваються кіркою, що тріскається, і в утворені рани потрапляють спори гнилі. Тоді плоди чорніють і опадають. Від цих хвороб і шкідників зимові сорти врятує обробка препаратами Арріво або Шерпа. Один із них треба змішати по 1,5 мл на 10 л води.

— Поціновувачі екологічно чистих фруктів захищають дерева біологічними пестицидами — Бітоксибациліном, Лепідоцидом, Гаупсином. Достатньо змішати 75 мл на 10 л води. Разом із кормом потрапляють в організм і отруюють шкідника. Комаху паралізує, і вона перестає їсти. Вода для розчину не повинна бути теплішою за 15 градусів. Інакше спори бактерій можуть прорости ще до попадання в організм комахи.

До збору врожаю проводять дві-три обробки вранці чи ввечері у хмарну погоду кожні 10 днів. Останнє обприскування — не пізніше як за п'ять днів до збору врожаю.

Зараз ви читаєте новину «Італійські яблука Моді лежать до весни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі