пʼятниця, 15 квітня 2011 04:30

Хороше насіння не має запаху

Автор: фото: Поліна Романова
  Вінницький агроном Сергій Герасимчук: ”Насіння кукурудзи забарвлюють отрутою яскравого кольору, щоб випадково не згодували свійським тваринам”
Вінницький агроном Сергій Герасимчук: ”Насіння кукурудзи забарвлюють отрутою яскравого кольору, щоб випадково не згодували свійським тваринам”

— У мене кілька год підряд як не часник із цибулею, то кормові бураки постріляють, — каже 73-річна Лідія Герасимчук із села Павлівка Іллінецького району Вінниччини. — Замість того, щоб давати мені плід, рослина пускає стрілку з насінням. А якщо вовремя ті стрілки не повиламувати, то врожаю не буде.

Кума порадила не спішити сіяти, щоб земля добре прогрілася. І купувати якісне насіння.

42-річна Людмила Савчук із села Гостинне Немирівського району Вінниччини бере насіння лише в магазині. Каже, перестала купувати на руках, відколи посіяла грядку моркви, а зійшла петрушка.

— Купила в жіночки цілий півлітровий слоїк. Нащо мені так багацько петрушки? Потім ту жінку найшла на базарі. А вона сама попутала, бо насінини моркви та петрушки однакові. Треба було нюхати — морква сильніше пахне. А то якось купила столових бурячків, а посходили кормові. Бурякове насіння взагалі все однакове.

Вінницький агроном 28-річний Сергій Герасимчук радить просити у продавців сертифікати якості.

— Подивіться, чи вказані на упаковці повна адреса виробника та номер партії. Він має збігатися із шифром із сертифіката. Інакше ризикуєте купити неякісне насіння.

Хороші насінини будуть без запаху, сухі та не злиплі. Якщо набубнявіли чи проростають, отже, їх зберігали за підвищеної вологості. Доброго врожаю з них не буде.

Агроном показує у скляних банках фіолетове насіння соняшнику та червоне — кукурудзи.

— Часто його фарбують у неприродний колір. Це означає, що воно протруєне від ґрунтових шкідників і грибкових хвороб. Якщо ви купили саме таке, мийте після нього руки, а ще краще — вдягайте гумові рукавиці та пов'язку.

Краще за все самому збирати насінини з рослин.

— Це гарний спосіб зекономити і мати якісний продукт. Але брати можна лише із сортових рослин. Із гібридів буде врожай на 75 відсотків нижчий від попереднього. Щоб знати, де сорт, а де гібрид, зберігайте упаковки.

Зібрані зернятка тримають у полотняних торбинках у сухому місці за температури +10–12°С. Перші грядки висівають, коли ґрунт прогріється до 15°С. Здебільшого насіння не варто садити глибше ніж на 2 см.

Зараз ви читаєте новину «Хороше насіння не має запаху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі