четвер, 05 жовтня 2006 16:19

"Гусар" переживе навіть люті морози

Малина сорту "Гусар" родить щороку, не боїться морозів, посухи та вітру. Вона росте окремим кущем і має товсті гілки та великі темно-зелені листки. Кущі не треба обрізати на зиму, тільки навесні прибрати підмерзлі та засохлі гілочки.

— Вирощую "Гусар" у таких екстремальних умовах уже чотири роки. Росте він на вітрі, на поганій землі. Морози взимку до 34 градусів — а йому хоч би що. З кожного куща збираю по три-чотири кілограми ягід, — хвалиться досягненням городник з міста Красний Луч на Луганщині Сергій Хохлов, 36 років.

Хохлов захоплюється садівництвом з 14 років. Професійно почав займатися шість років тому. За освітою коваль, але через здоров"я не може працювати за професією, тому весь час приділяє експериментам у своєму саду. Він продав саджанці малини у багато регіонів України. З"ясувалося, "Гусар" чудово родить на Київщині, у Криму, на Запоріжжі та Черкащині.

Цей сорт приємний ще й тим, що на пагонах немає голок. Плодоносити "Гусар" починає на другий рік, ягоди на кущах з"являються одними з перших у саду.

— Вони солодкі, ароматні й дуже пружні. У великому відрі жодна ягода, навіть на дні, не роздавиться. До того ж плоди ніколи не брала гниль чи шкідники, — продовжує Сергій Анатолійович.

Зараз малинник треба підживити добривом "Кеміра осіння". Розсипати препарат на квадратний метр не більше столової ложки і полити землю "дощиком", потім розпушити ґрунт і через декілька днів знов щедро полити, радить Хохлов. — Це добриво допомагає розвиватися кореневій системі та покращує вигляд слабеньких рослин. "Кемірою" не завадить підживити й полуницю та плодові дерева.

Висаджені цьогоріч кущі малини краще ростимуть, якщо у ґрунт додати чистого піску. Навесні молодий кущ треба обрізати на висоті 130–140 см, тоді рослина стане значно міцнішою.





Ягоди сприяють підвищенню потенції

Малина — найкращий засіб від застуди. Вона містить дубильні речовини, тому нею корисно полоскати горло при ангіні.

Малина зберігає молодість: вітаміни А, Е, РР, В2 відповідають за життєвий тонус, пружність шкіри та колір обличчя. А вітамін С сприяє підвищенню потенції. Ягода містить мідь, необхідну для нервів, і залізо, яке поліпшує кровообіг. Малина корисна для вагітних, бо має у своєму складі фолієву кислоту.

Ці ягоди треба їсти при авітамінозі, бронхіальній астмі. Вона має речовини, що знижують рівень холестерину і очищують організм від шкідливих речовин і токсинів.

Малина, на відміну від більшості ягід, не втрачає своїх корисних якостей навіть після теплової обробки.

Зараз ви читаєте новину «"Гусар" переживе навіть люті морози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі