пʼятниця, 26 серпня 2011 07:45

Гроно винограду важить три кілограми

Автор: фото: Оксана Гайсин
  Василь Прилипко з міста Ладижин на Вінниччині показує гроно винограду сорту Кишмиш, який вирощує у своєму садку. Грона виростають до 60 сантиметрів завдовжки й важать до двох кілограмів
Василь Прилипко з міста Ладижин на Вінниччині показує гроно винограду сорту Кишмиш, який вирощує у своєму садку. Грона виростають до 60 сантиметрів завдовжки й важать до двох кілограмів

40 соток городу засадив виноградом 53-річний Василь Прилипко із села Оляниця Тростянецького району на Вінниччині. Відтоді минуло 10 років. Має 200 сортів. Випустив книжку "Як правильно вирощувати виноград".

— Грона сорту Находка мають по 60 сантиметрів довжини. А це сорт Віктор, — Василь Прилипко присідає біля ягід у півпальця завбільшки. — Подібні ще Преображення і Ювілей Новочеркаська.

На кущі російсько-болгарського сорту Русбол висять 26 грон, кожне важить понад кілограм.

— Є трикілограмові. Ранні сорти починають плодоносити із середини липня. Пізні стоять аж до нового року. Цей синій сорт Молдова — до травня. Але його треба правильно зберігати.

Грона присипають тирсою або деревним попелом. Температура повітря має бути стабільна +2...5°С.

— Можна ще зрізати гроно, так щоби по обидва боки залишилася лоза. Один її кінчик опускаємо у пляшку з водою. Щоби рідина не псувалася, у неї додаємо активоване вугілля.

Василь Прилипко маринує виноград. Виходить, як маслини.

— Змішую оцет, воду, сіль і цукор, кип'ячу й охолоджую. Грона стиглого винограду укладаю в стерилізовані банки, заливаю приготовленим маринадом, закриваю пергаментним папером, зав'язую і зберігаю в холодному місці. На кілограм винограду беру по склянці цукру і оцту, дві — води й чайну ложку солі.

Зараз ви читаєте новину «Гроно винограду важить три кілограми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі