четвер, 20 грудня 2007 18:15

Гіацинти з горщика переносять на грядку

40-річний Андрій Точальний із Дахнівки Черкаського району, 20 років займається вирощуванням квітів. Має багато видів. Серед них — гіацинти.

— Цибулинки гіацинтів висаджують у вересні. А щоб виросли до Дня святого Валентина та на 8 Березня, головне впоратися до кінця грудня, — радить чоловік. — Я встиг у листопаді. Землю набрав із грядки. На 1 кілограм додаю 100–200 грамів річкового піску, розмішую. Засипаю в горщики з дірочками у дні.

Андрій Точальний каже, що цибулина гіацинтів має бути сухою і здоровою. У діаметрі — не менше 4 см. І щоб важила до 100 г.

— Роблю в землі луночку, висаджую і зразу поливаю водою, — веде далі Точальний. — Вазони ставлю в темне прохолодне місце, де температура десь +3–8 градусів. Підійде погріб або підвал. Потроху треба поливати, щоб земля не пересихала.

Чим довше горщики з гіацинтами проростатимуть у темному місці, тим вони краще укоріняться.

— У мене стоять півтора місяці. Коли виростуть до 5 сантиметрів, переношу в хату на підвіконня, — продовжує квітникар.

Як з"являться пуп"янки, гіацинти бажано тримати у прохолоднішому приміщенні. Тоді цвістимуть довше — два-три тижні. Поливати квіти слід помірно. Їх залишають у горшках, доки листки повністю не висохнуть. Потім цибулинку витягують із землі, чистять і кладуть просохнути.

— Але навесні, як розтане сніг, їх треба обов"язково висадити в землю. Для підкормки цих квітів я беру коров"ячий перегній. І нехай гіацинти ростуть у землі й набираються сил аж до кінця червня. Потім квіти потрібно викопати й покласти на зберігання до наступного висаджування в горщики. Якщо на літо не висадити в землю, наступного року не зацвітуть. У них не вистачить сил.

Зараз ви читаєте новину «Гіацинти з горщика переносять на грядку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі