четвер, 04 жовтня 2007 18:20

Фрукти перевіряють йодом

Садівник із районного центру Ульяновка на Кіровоградщині Василь Колесник, 37 років, проводить йодокрохмальну пробу для яблук. Так дізнається, чи вони достигли.

— Я розрізаю яблуко навпіл й опускаю одну частину в розчин йоду, — каже Колесник. — На один літр води беру чотири грами йодистого калію й один грам йоду.

Результат оцінює за п"ятибальною шкалою. 5 балів — уся поверхня зрізу стала синьою. 4 бали — поблизу плодоніжки й зернят залишилися світлі цятки. 3 бали — світлі плями є й за межею насіннєвого сердечка. 2 бали — більша частина зрізу незафарбована, 1 — незначне синє забарвлення лише під шкіркою яблука.

— Довго зберігатимуться плоди, що набрали три-чотири бали. Для нетривалого зберігання — один-два. А п"ять балів — то вже перестиглі, довго вони не лежатимуть, — пояснює Колесник.

Зараз ви читаєте новину «Фрукти перевіряють йодом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі