четвер, 16 жовтня 2008 16:28

Дерева від шкідників обпалюють у вітряну погоду

За перших приморозків плодові дерева та кущі обробляють вогнем. Так позбуваються личинок шкідників. Сад обприскувати вже не потрібно.

Із першими морозами рослина припиняє ріст, бруньки на гілках дерев"яніють, тому їм не нашкодять. Ранньої осені дерева обпалювати не радять через молоде гілля. На початку весни цього робити не можна через сокорух.

— Найкраще обробляти дерева у вітряну погоду, коли гілки вкриті інеєм, — каже 76-річний Аркадій Скок із міста Хорол Полтавської області. — Тоді полум"я обпалить їх рівномірно з усіх боків. Іній не дасть вогню пошкодити кору деревця.

Обробляти гілки вогнем чоловік почав торік наприкінці грудня. Прочитав у газеті, що так обробляє дерева садівник Проценко із Херсонщини.

В Аркадія Йосиповича біля хати чотири молоді й дві старі яблуні. На їх обпалювання чоловік витратив півлітра соляри. Каже, замість соляри можна взяти оливу для автомобіля.

За держак узяв алюмінієву трубу, нанизав на неї банку з-під консервів. Ганчірку, злегка змочену в солярі, чоловік прикріпив дротом до кінця труби. Консервна банка слугувала спрямовувачем полум"я.

На обробку саду витратив 15 хвилин

— Ганчірку потрібно добре викрутити, — наголошує Аркадій Скок. — Якщо на тканині залишиться багато пального, вогняний стовп може пошкодити гілки.

Для роботи чоловік одягнув гумові рукавиці й захисні окуляри. Остерігався, щоб краплини палаючої рідини не ушкодили очей.

Дерева почав обробляти від стовбура. Молоді гілки обпалював обережно.

— Вів полум"я вздовж них згори донизу, як вудилище. Боявся, що гілки можуть спалахнути. По старих стовбурах проходив двічі, бо личинки шкідників могли залишитися в тріщинах.

На обробку невеликого саду чоловік витратив приблизно 15 хв.

— Особливо ретельно треба обробляти гілки із північного боку, — радить Аркадій Скок. — Саме там буває найбільше личинок шкідників. Після вогняної обробки хімікатів застосовувати вже не потрібно. Шкідників на гілках і стовбурі не буде. А до цього щовесни доводилося обприскувати сад від тлі.

Зараз ви читаєте новину «Дерева від шкідників обпалюють у вітряну погоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі