— Намучилася торік із помідорами так, що цього року згодилася на екзотику. Посіяла чорні помідори. То з ними не знала фітофтори, — розповідає Галина Мухіна, 46 років, із села Заріччя Житомирської області. — На пакетику написано, що стійкі до грибків.
— Чорні помідори не стійкі до фітофтори. Вони просто ранньостиглі, тому встигають віддати врожай, — говорить Роман Крутько, 51 рік, з Інституту овочівництва й баштанництва. — На ці сорти в останні роки почався бум. Справа не тільки в кольорі, а й в антиоксидантних речовинах. Вони корисні для організму. Овочі набувають темного відтінку від переопилення різних сортів. Що їх більше, то темніший колір. Такі гени є у всіх пасльонових.
Чорні плоди різняться тільки кольором і формою. Дрібніші, бо науковці не ставили за мету вивести крупні плоди. Усі сорти отримані від гібридизації з напівдикими формами. Бувають коричневого та темно-фіолетового відтінку, залежно від сорту.
— Чорні овочі призначені для вживання у свіжому вигляді. При маринуванні виходить мутний розсіл. При приготуванні бліднуть. Стануть помаранчевими чи червоними.
Коментарі