пʼятниця, 12 липня 2013 07:30

Бджоли рояться за дощової погоди

Автор: фото з сайта www.fotoschool.ru
  Рій із молодою маткою може добу висіти на дереві біля вулика. Бджіл обприскують водою і струшують у відро
Рій із молодою маткою може добу висіти на дереві біля вулика. Бджіл обприскують водою і струшують у відро

У дощове літо, коли бджоли не летять щодня по пилок, починають нудьгувати. Годують одна одну через хоботок і збираються у фальшиві рої.

— Робоча бджола — це недорозвинута матка. Коли отримує нектар від іншої комахи, починає поводитись, як матка, що її годують, — відкладає яйця. Але робить це безладно. Вони не запліднені. Пасіка простоює, — каже науковець з Інституту бджолярства Григорій Приймак, 76 років.

По пилок комахи летять за температури +22...25°С. Якщо протягом тижня менше 20°С, їм, щоб не роїлися, треба дати роботу — наприклад, відбудовувати стільники.

Стару матку видно, бо ніжку волочить, крильце прим'яте

— Біля вуликів за нельотної погоди ставлять коритця із солодкою водою. Не можна розводити цукор, бо перероблятимуть його на мед. Краще один до одного розбавити мед теплою водою. Тоді комахам буде чим ремонтувати стільники.

Робочі бджоли не виробляють меду також, коли у вулику стара матка, якій понад 2 роки. Вона відкладає мало личинок, і комахи не працюють, бо немає кого годувати.

— Молода здорова матка відкладає за добу від двох з половиною до трьох тисяч яєць. Стара — одну-півтори від сили. Її видно, бо ніжку волочить, крильце прим'яте. Та буває, що й матка молода, а бджоляр недогледів, не обрізав заброс — віск, який виліз поверх рамки. Матка не може перейти на іншу рамку, аби продовжувати кладку.

Через спеку бджоли можуть загинути. Якщо у вулику вище +35°С, комахи мокріють та спарюються.

1 кілограм важать 10 тис. бджіл. Це найменша бджолина сім'я. Їй треба щонайменше чотири рамки.

— Увесь час роблять вентиляцію — махають крильцями. Коли чути гудіння, це означає, що почали інтенсивніше махати — спекотно. Тоді до місця влету у вулик підносять запаленого сірника. Якщо він гасне — всередині жарко. Треба його розкрити.

Знімають утеплення, піднімають накривку, відчиняють віконця. Отвори закривають сіткою, щоб не напала чужа сім'я.

Рій заносять у погріб
Улітку бджоли створюють нові сім'ї. Рояться навколо молодої матки й клубом висять на виході з вулика зо півгодини. Тоді здіймаються та сідають неподалік на дереві. Там рій може пробути добу, доки бджоли-розвідники відшукають постійне місце.
— Летять на 5, а то й 10 кілометрів. Вертаються та передають у рій інформацію, що знайшли. Разом вирішують, де краще осісти,— говорить Григорій Приймак.
Доки комахи чекають на розвідників, їх можна зловити. Для цього є спеціальні рійниці. Можна взяти велике відро.
— Бджіл сприскують мокрим віником чи з розпилювача, щоб намочити крильця. Тоді не злітають. Підставляють під комах відро й різко струшують. Накривають натуральним полотном. Бджоли не вилетять і матимуть чим дихати.
Якщо матка попала у відро, комахи поступово зберуться до неї. Рій заносять на добу в погріб, щоб заспокоївся. Потім садовлять у вулик із рамками.

Зараз ви читаєте новину «Бджоли рояться за дощової погоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі