— З липня вгадую, коли викопувати ярий часник. Якщо перетримаю, можна зібрати вдвічі менший урожай, — говорить Тетяна Овсієнко, 56 років, із міста Дергачі Харківської області.
— Верхні лусочки на головці перезрілого часнику тріскаються, зубчики від'єднуються від стебла. При викопуванні залишаються в землі. Ті, що вдається зібрати, погано лежать.
Раз на тиждень викопує кілька головок у різних місцях грядки. Якщо часник не дозрів, його зовнішня оболонка ще соковита, зубки міцно тримаються в головці. У спілого часнику оболонка навколо стебла суха, але головку ще втримує. Захисна плівка має бути сірою і з блиском. При натисканні зубчики залишаються пружними. Ще один сигнал — пожовтіння в рослини нижніх листків.
— Цього року не було нормальної весни. Відразу літо, тому й терміни збору змістилися. Зимовий часник викопала перед святом Петра і Павла, а скоро вже й до ярого буду братися. Раніше такого не було. Чекала початку серпня, щоб пройшло 100 днів від появи перших сходів.
Викопує часник уранці в ясну суху погоду. Акуратно підкопує головку вилами, підчепивши збоку, вибирає з землі. Розкладає під навісом. При вигріванні без сонця часник буде довше зберігатися.
— Не обрізую стебла 10–14 днів. Головка має витягнути з нього всі поживні речовини. Щоб вона не зсихалася зсередини, запечатую парафіном.
Розрізує парафінову свічку на шматки і розтоплює на водяній бані. Головки часнику по черзі опускає в теплий парафін. Так утвориться оболонка, яка не дасть волозі випаровуватися.
— Не монькаюся з плетінням часнику в коси чи з сітками. Зберігаю його в попелі.
У стінках картонної коробки робить отвори шилом. Насипає на дно попіл шаром 2 см. Усередину щільно складає головки часнику. Зверху знову йде попіл, потім — часник, і так кілька разів. Верхній шар має бути з попелу. Закриває коробку і ставить у тепле темне місце.
— Кума розхвалювала свій метод зберігання часнику в солі чи борошні. Насипає на дно стерилізованих банок солі на 2 сантиметри. Тоді набиває їх часником, заповнюючи сіллю порожнечі. Зверху — шар солі. А коли бере борошно, то шари часнику пересипає ним у каструлі й закриває її кришкою. Воно добре поглинає надлишки вологи.
Коментарі