пʼятниця, 30 квітня 2010 06:22

Янукович виростає до чотирьох кілограмів

37-річна Оксана Джус із села Малі Крушлинці на Вінниччині торгує насінням кавунів, динь і гарбузів. Із чоловіком вирощують їх на власному городі.

— Усе насіння районоване. Тобто незалежно від того, звідки привезене, у нас воно росло два-три роки та давало врожай, — пояснює Оксана. — Маємо також понад 18 сортів огірків, 258 — помідорів, 58 — перцю. Перше насіння замовляла для себе за оголошеннями в газетах і в журналі "Дім, сад, город". Було й рідкісне, що доводилося по півроку чекати. За три зерняти огірка платила 18 гривень. За корчик полуниці, яка родить цілий рік, 20 гривень. Тепер із садівниками-любителями обмінюємося насінинами. Буває, заплатиш за три, а жодна не зійде. А буває, в нас приживаються такі рослини, які, здавалося б, не могли рости.

Кавуни Оксана Джус сіє з 6 по 10 травня. Тоді й огірки.

— До цього часу земля вже достатньо прогріта. Насіння кавунів і динь спеціально не обробляю, просто кидаю в кожну ямку по дві-три, зверху накриваю їх прозорою плівкою. Так лишаю на кілька днів. За тиждень диньки сходять, плівку знімаю.

Торік сіяла нові сорти кавунів. Каже, найбільше сподобалася "Кукодама", яка виростає до 6-8 кг. У цього кавуна повністю жовта середина, зате солодка.

— Цього року сіятиму Януковича. За описом він схожий на Кукодаму, але трохи менший за розміром. Має десь до 4 кілограмів і солодший. Насіння мені вислали із Дніпропетровська. За пакетик з п"ятьма насінинами заплатила 20 гривень. Поки що посаджу лише собі. Як добре піде, висаджуватиму на продаж.

На стеблі Оксана радить залишати не більше трьох-чотирьох кавунів. Тоді вони виростуть великими.

— Можна раз на сезон зробити підкормку рослин. Найкраще використовувати курячий послід. Його заливаю водою і лишаю на 10 днів. Підливаю кожен корчик по 200–300 грамів, але не більше. Якщо добрива дати забагато, листя виросте, а плоди залишаться малими.

Квадратні кавуни ростуть у пластикових контейнерах

— Квадратні кавуни вирощують зі звичайного насіння. Коли ягода стає розміром як тенісний м"яч, її кладуть у пластиковий контейнер розміром 20 на 20 сантиметрів. Там кавун росте і достигає. Тому стає квадратний, — розказує інженер київського агрооб"єднання "Зелений світ", Олександр Ярема, 45 років. — В Японії раніше використовували скляні акваріуми, але скло тріскало. Тому перейшли на пластик. У контейнері мають бути два–п"ять отворів для повітря. Інакше рослина почне сохнути і буде несолодка всередині.

Ярема радить пофарбувати поверхню контейнера в чорний колір, аби притягував сонце.

— Уперше квадратні кавуни почали вирощувати 10 років тому в Японії задля зручності. Бо круглі викочуються з холодильників. Ягода не користується там масовим попитом через завищену ціну. Кілограм кавуна коштує 80 гривень. Минулого року ягоду почали масово культивувати в Панамі. Там її продають по 30–40 гривень за кіло.

Зараз ви читаєте новину «Янукович виростає до чотирьох кілограмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі