четвер, 18 жовтня 2007 18:14

Яблуні обприскують проти парші за тиждень до морозів

Наприкінці жовтня киянин Петро Партола, 48 років, обприскуватиме яблуні поблизу батьківської хати в передмісті Білої Церкви Київської обл.

— Яблуням по п"ятдесят років, — розповідає Петро. — Позаминулої зими я зробив обрізку, прорідив крону. Наступного літа зібрав урожай — по два десятки паршивеньких яблук із кожного дерева. Сорти давні, але хороші — Сніжний кальвіль, Волошко та Донешта. Я їх змалку люблю.

Чоловік вирішив не викорчувати дерева. За порадою звернувся до агрономів столичного Науково-дослідного інституту садівництва. Там пояснили причину низького врожаю:

— Старі занедбані дерева, як правило, уражає парша. Це таке грибкове захворювання. Розпізнати його можна по дрібних темно-сірих плямках. Вони з"являються на листі, квітах і плодах. Інфекція поширюється з опалим листям. Його треба згрібати восени з-під дерев і спалювати.

Також порадили тричі на рік обприскувати яблуні протигрибковими препаратами "Ефаль", "Кумулюс" або "Стробі". Добре діє і традиційний засіб — манніт (сечовина). Треба 50 г манніту розчинити в 950 мл води. Та обприскувати дерево з пульверизатора.

— Перше обприскування мені порадили робити навесні — по бруньках, останнє — за тиждень-два до заморозків, — продовжує Партола. — Дерева обробляю, не шкодуючи. На кожне в мене йде по 2–3 літри розчину. Зате й урожаю побільшало — з кожної яблуні майже по ящику.

Петро Партола застосовує манніт. Він дешевший за нові імпортні засоби. Купує в магазині "Садівник" на вул. Магнітогорській, поблизу столичної станції метро Лісова.

Зараз ви читаєте новину «Яблуні обприскують проти парші за тиждень до морозів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі