пʼятниця, 29 жовтня 2010 09:08

Яблука перекладають деревною стружкою

Автор: фото: Поліна РОМАНОВА
  Працівники Подільської дослідної станції садівництва складають яблука сорту Джонаголд у пластмасові ящики
Працівники Подільської дослідної станції садівництва складають яблука сорту Джонаголд у пластмасові ящики

27-річний Сергій Чмих 10 років вирощує яблука в селі Медвеже Вушко Вінницького району.

— Аби плоди зберігалися довго і не гнили, їх потрібно ще й правильно вирощувати та збирати. Дерево має споживати достатньо кальцію. Ми обприскуємо яблуні хлористим кальцієм два рази — за 35 і 20 днів до збирання. Беремо 130 грамів кальцію на 10 літрів води. Обробляємо вранці або ввечері, щоб сонця не було. На кожне доросле дерево витрачаємо до 6 літрів розчину. Напередодні збирання поливати не варто.

Плоди можна збирати, коли вони набули характерного для сорту забарвлення. У них насіння — темно-коричневе.

— Зірвані яблука не можна тримати на відкритому повітрі, а тим більше на сонці. Їх треба зразу ж охолодити в погребі, підвалі. Складати у дерев'яні ящики або картонні коробки. Найкраще перекладати плоди деревною стружкою чи загорнути в провощений папір. Але підійдуть і поліетиленові пакети, якщо яблук маєте небагато. У мене сусід тримає яблука в літній кухні. При перших морозах накриває ящики старим одягом або тюками соломи.

Найдовше зберігаються сорти Айдаред, Джонаголд, Голден Делішес та Ренет Симиренка.

— Важливо осінні сорти зберігати окремо від зимових. Осінні виділяють безбарвний газ зі слабким приємним запахом — етилен. Через нього зимові яблука швидше достигають.

Зараз ви читаєте новину «Яблука перекладають деревною стружкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі