неділя, 24 вересня 2023 16:00

Переживуть зиму і дадуть багатий врожай: чим підживити восени яблуні та груші

Переживуть зиму і дадуть багатий врожай: чим підживити восени яблуні та груші
Восени потрібно підживити яблуні та груші Фото: poradbooк

Восени важливо підживити яблуні і груші.

Тоді вони стануть стійкими до зимових холодів і дадуть багатий врожай в наступному році, пише tsn.

Кожного року на початку осені яблуні необхідно підживлювати сірчанокислим калієм. Осінні добрива не містять у собі азоту, оскільки вони мають сприяти підготовці плодових дерев до зимових холодів. Також вони допомагають молодому гіллю зміцнити свою кору, щоб легше перенести зиму.

Як правильно вносити добрива

Мінеральні та органічні добрива треба додавати до пристовбурних кіл, оскільки органіка обпікає коріння плодових дерев, тому вона повинна розкластися.

Для тих яблунь, що дають плоди не перший рік, рекомендують переміщення добрив до викопаних лунок по периметру крони.

Аби зменшити надмірну кислотність ґрунту, потрібно додавати 400 грамів вапна чи крейди.

Після підживлення дерев добривами корисно мульчувати пристовбурні кола сипучою органікою: перегноєм чи компостом.

Підживлення колоновидних яблунь восени не проводиться.

Коли потрібно підживлювати яблуні та груші, щоб вони добре пережили зиму?

Осінній календар для підживлення плодових дерев

У вересні необхідно вносити сірчанокислий калій з розрахунку 30 грамів на один метр квадратний пристовбурного кола. Або можна підживити груші та яблуні комплексним осіннім добривом, треба лише дотримуватися дозування, зазначеного на упакованні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які квіти можна висаджувати восени: корисні поради

Ще для вересневого підживлення підійде монофосфат калію: 15 грамів на 10 літрів води. Десять літрів розчину з розрахунку на один квадратний метр.

В жовтні безпосередньо внесенням добрив не займаються. Середина осені призначена для поливання, щоб зарядити коріння достатньою кількістю води. А після нього треба зробити мульчування стовбурних кіл компостом чи перегноєм, щоб навесні під час танення снігу ця мульча стала додатковим підживленням для яблунь та груш.

В осінній період висаджують різні квіти. Але окрасою саду є троянди. Щоб вони без проблем перезимували, квітникарям потрібно врахувати кілька нюансів при посадці.

Якщо ви запізнилися з посадкою троянд через несприятливу погоду, не варто садити їх поспіхом, адже вони не встигнуть вкорінитися. Залишіть їх до весни. Для цього прикопайте саджанці під нахилом у парнику. Коли почнуться заморозки, накрийте саджанці торфом. Або помістіть їх у підвал із температурою близько 0°С.

Зараз ви читаєте новину «Переживуть зиму і дадуть багатий врожай: чим підживити восени яблуні та груші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі