середа, 27 вересня 2023 17:11

Дротяник на картоплі: як боротися зі шкідником, щоб він зник назавжди

Дротяник на картоплі: як боротися зі шкідником, щоб він зник назавжди
Є спосіб, як назавжди позбутись дротяника у городі Фото: nashahata

Усі садівники знають, як важко вивести з городу одного з найбільших шкідників картоплі - дротяника.

Війну з дротяником краще почати якраз восени. Спочатку треба розкислити ґрунт. Найкращий для цього засіб — доломітове борошно, яке неможливо передозувати. А також воно не вимивається з ґрунту, пише ukr.media.

Крок другий — голої землі на ділянці бути не повинно. Голу, пухку і вологу землю дуже люблять самки дротяників. Землю, за можливості, потрібно мульчувати, але не бур'янами. Найбільш підходящі для цього — сіно і солома.

Зараз, коли з ділянки прибрано картоплю та інші коренеплоди, важливо не залишати пошкоджений під час збирання врожай. Тому що все це — їжа для личинок дротяників до самої весни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим засіяти город після збору врожаю, щоб захистити грунт до весни

Допомогти знищити їх може ґрунтовий інсектицид, який створює навколо бульб токсичне середовище. Але краще обходитися без хімії. Що б ми не робили, не обійтися тут без обов'язкового перекопування на цілий багнет лопати перед самими морозами ґрунту, видалення з ділянки всіх бур'янів, внесення мінеральних добрив.

А найбезпечніший і найлегший метод впливу на личинок — посів на ділянці рослин-сидератів. Його потрібно поєднувати з розкисленням ґрунту. Це можуть бути фацелія, гірчиця, буркун, люцерна. Алкалоїди, що містяться в них, вбивають личинок дротяників.

Найбільше шкоди в городі приносять личинки дротяника. Живе в ґрунті чотири роки. Попіл і марганцівка навряд чи вб'є личинку. Народні методи помагають на початку, як тільки дротяник завівся. Це — звичайний жук. Сам не шкодить, літає й відкладає яйця під грудками землі. Якщо не орано, то під бур'янами. Яйця завбільшки, як у колорадського жука.

За місяць від самки родиться понад 400 личинок. Це коричневі хробачки сантиметр-два завдовжки. Їх тяжко розчавити. В землі ростуть кілька років.

На другому році життя хробак починає їсти коренеплоди. Картоплю їсть, коли та береться твердою шкурочкою. Як ґрунт пересихає, черв'ячок шукає вологу. А вона під боком — у картоплі, моркві, буряку. Як літо вологе, дротяник не буде так шкодити плоди.

Зараз ви читаєте новину «Дротяник на картоплі: як боротися зі шкідником, щоб він зник назавжди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі