неділя, 18 серпня 2024 02:20

Дадуть гарний урожай: які дерева та кущі обрізати наприкінці літа

Дадуть гарний урожай: які дерева та кущі обрізати наприкінці літа
Наприкінці літа деякі дерева та кущі варто обрізати. Фото: tsn.ua

У серпні в саду не лише збирають урожай, а й готуються до наступного сезону.

Зокрема, цього місяця слід подбати про обрізання плодових дерев та кущів, щоб вони дали гарний урожай наступного року, пише Gazeta.ua.

Рослини також готують до зими. При цьому деякі з них потрібно обрізати вже наприкінці літа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відновиться ґрунт: що посіяти на ділянці після картоплі

Досвідчені садівники у серпні не рекомендують проводити повноцінну обрізку дерев. Однак, вже можна видаляти зламані та хворі гілки. А також прорідити крону та зірвати всі гнилі й муміфіковані плоди. Санітарну обрізку у цей час зазвичай проводять яблуням, грушам, персикам, аличі, сливі та винограду. Робити це потрібно в теплий сухий день, тоді зрізи краще заживатимуть.

У серпні особливого догляду потребує малина. Після збирання врожаю треба обрізати усі старі пагони з кущів та зробити прищепи нових за потреби. Якщо робити це наприкінці літа, молоді пагони краще перенесуть холодну зиму. У цей час добре також пересаджувати укорінені гілки малини та інших рослин.

Обрізають також кущі смородини й аґрусу. Якщо їх обрізати у серпні, наступного року вони дадуть гарний урожай. Обрізають гілки на одну третину висоти куща.

Слід також пам'ятати, що аґрус та смородина після п'яти років плодоношення дають значно менше урожаю. Тому краще наприкінці літа усі п'ятирічні гілки обрізати.

Правильна обрізка малини впливає на врожайність і допомагає контролювати хвороби. Також полегшує збір урожаю. При правильному догляді з одного куща можна збирати до 1 кг ягід у пік дозрівання малини.

Після збору врожаю багато садівників проводять обрізку одразу, щоб не заплутатися у видаленні потрібних стебел, і починають внесення осінніх добрив.

Зараз ви читаєте новину «Дадуть гарний урожай: які дерева та кущі обрізати наприкінці літа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі