середа, 27 липня 2022 15:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни навіть теоретично не можуть провести "референдум" на Запоріжжі – Старух

Росіяни навіть теоретично не можуть провести "референдум" на Запоріжжі – Старух
Російські окупанти на захоплених українських територіях готується до проведення псевдореферендумів. Фото: eastnews.ua

Окупаційна влада Російської Федерації на захоплених українських територіях готується до проведення псевдореферендумів. Анонсують їх на першу частину вересня.

Однак наміри російських окупантів не мають юридичного підґрунтя. На цьому наголосив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух в ефірі телемарафону FreedomUA 27 липня.

"Вони (росіяни.– Gazeta.ua) у своїй країні жодного разу не провели чесних виборів чи опитувань населення. Тому вони навіть теоретично не можуть провести референдум. Їм немає чого робити на наших територіях. Це лише спроби загарбників посилити тиск на населення та вести агресивну інформаційну війну", - зазначив він.

Ситуація з викраденнями мирних жителів Запорізької області погіршується. Кількість затриманих і викрадених українців збільшується щодня.

"Людей крадуть і тримають у підвалах. Це терористична політика – залякати, забрати кошти, політично натиснути", – повідомив Старух.

Ще в березні на Запоріжжі створили спеціальну комісію, яка опікується питаннями викрадених осіб. Відомі прізвища викрадених, ведеться облік та відслідковується доля кожного, докладаються зусилля для їх звільнення. Офіційно можливо реєструвати затриманих чи викрадених на термін понад трьох діб. Якщо ж рахувати усі випадки вимагання коштів, побиття, розбою, то таких тисячі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський назвав термін, коли Україна має повернути окуповані території – Politico

"Ми закликаємо повідомляти про викрадення родичів, друзів, знайомих. Наявність інформації забезпечує можливість виживання цих людей. Якщо цієї інформації немає, шанси вижити мінімальні. У заручниках продовжують залишатися посадовці, такі як перший заступник міського голови Енергодара, міський голова Дніпрорудного та депутати з різних громад", – зазначив очільник ОВА.

До обласного центру продовжують приїжджати цивільні, які евакуюються з тимчасово захоплених територій Херсонщини, Донеччини та частини Запорізької області.

"До Запоріжжя зелених коридорів немає. Люди евакуюються на свій страх та ризик. За день до обласного центру прибуло 1942 людини, з них 514 дітей. Періодично окупаційні війська обмежують проїзд на певних територіях", – сказав він.

З самого початку повномасштабної війни Запорізька область стримує ворожі сили та не дає просунутися їм углиб країни.

Ситуація на півдні України залишається стабільно напруженою. Російські окупанти намагаються утримуватися на рубежах відступу. Ворог дистанційно обстрілює звільнені українськими захисниками території.

Запорізька область частково перебуває під російською окупацією. На 5 червня регіон було захоплено майже на 60%.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни навіть теоретично не можуть провести "референдум" на Запоріжжі – Старух». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі