середа, 22 грудня 2021 11:32

Одеські учні візьмуть участь у космічному проєкті Ілона Маска

Одеські учні візьмуть участь у космічному проєкті Ілона Маска
Учням дали шанс оформити участь у проєкті Маска. Фото: Reuters

Одеські ліцеїсти пройшли відбір до орбітального проєкту Ілона Маска.

Учні Рішельєвського ліцею проведуть наукове дослідження щодо формування кристалів кров'яної солі, яка використовується у реактивних двигунах, як у земних, так і в умовах невагомості, повідомила керівниця проєкту, викладачка фізики ліцею Анастасія Маслечко в ефірі Live Studio 20 грудня.

"Пропозицію ліцеїстів Микити Скрипника та Андрія Гриба здійснити наукове дослідження щодо зростання кристалів кров'яної солі в умовах космосу підтримали у Малій академії наук. Пізніше вона зацікавила американських учених і пройшла відбір до участі у 16-й місії космічних проєктів SpaceX", - сказала Маслечко.

Учням дали можливість герметизувати мінілабораторію для доставки ракетою компанії Маска Falcon 9 з мису Канаверал на міжнародну космічну станцію, де протягом двох тижнів проводитимуть дослідження. Воно дозволить з'ясувати, чи впливає невагомість на формування кристалів кров'яної солі, їхні розміри та форму в умовах невагомості.

Дослідження відбуватиметься водночас у земних і космічних умовах. На станції його здійснять 2022 року американські астронавти під контролем ліцеїстів завдяки встановленню прямого зв'язку з Одесою. Після завершення дослідження порівняють результати впливу невагомості на формування кристалів кров'яної солі, які використовуються у реактивних двигунах, а також у глюкометрах для діабетиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали "Людину року" за версією Time

Маск заплатить $100 млн за створення кращої технології з уловлення та зберігання вуглекислого газу. Він оголосив конкурс на своїй сторінці у Twitter.

Зараз ви читаєте новину «Одеські учні візьмуть участь у космічному проєкті Ілона Маска». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі