вівторок, 29 січня 2019 13:49

Полтавців "кинули" на дрова

Полтавців "кинули" на дрова
Мешканці села Долина Полтавського району постраждали від шахраїв, які взяли гроші та не привезли дрова. Фото: olx

У селі Долина Полтавського району зловмисники під приводом поставки дров шахрайськими методами видурили в людей гроші. У молодої родини відібрали понад 3,5 тис. грн.

"У нас закінчувалися дрова. Синоптики обіцяли сильні сніги, тому вирішили замовити про запас. Намагалася знайти вантажне таксі, що привезе деревину. Отримувала відмову. Люди бояться їхати в таку погоду в село. Шукала дрова з доставкою на сайті приватних оголошень olx. Телефонувала всім. Перший, хто відповів — тому замовила. Номер 0(98) 371 13 30. Чоловік сказав, що сам із Новосанжарського району і їх фірма працює за безготівковими розрахунками", - розповіла Катерина.

За її словами, чоловік телефоном розповів, що можна приїхати до них на фірму і самостійно обрати дрова, виписати квитанцію та оплатити в банку. Далі їхати з їхнім водієм чи чекати вдома. Або оплатити карткою і чекати на доставку.

"Той чоловік спитав всі мої дані. Нібито записав. Сказав, що прорахують замовлення і пришлють смс. Ми замовили 5 кубометрів дров. А він ще каже: "Якщо встигну в бухгалтерію до вечора, то завтра ранком очікуйте на машину з дровами". Потім перетелефонував, що печатку поставили і він йде на склад. Пізніше ще раз набрав мене — повідомити, що машина завантажена на сім кубометрів, тому ранком відвезе їх, а потім завантажать і для нас", — пояснила Катерина.

Наступного ранку телефон був постійно зайнятий. Катерина написала смс: "Поверніть гроші". Чоловік перетелефонував за годину. Заспокоїв. Повідомив, що машина з дровами застрягла на Мачухівській горі. Сказав, що все скоро вирішиться. І після того перестав відповідати. Телефон постійно зайнятий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція схопила крадіїв дубів

Подія сталася минулих вихідних. Катерина одразу подала онлайн заяву до Полтавського відділу кіберполіції. Заяву прийняли та пообіцяли розслідувати справу.

За словами начальника відділу зв'язків із громадськістю ГУ НП у Полтавській області Юрія Сулаєва, в таких випадках треба негайно написати заяву до Полтавського районного відділу поліції. Щоб слідчі могли працювати по гарячих слідах. Адже після скоєння шахрайства зловмисники викидають телефонні картки та закривають рахунки в банках. Тому діяти треба швидко.

Зазвичай злочинці моніторять ситуацію та реагують на потреби ринку. Це може бути прив'язано до якоїсь події — наприклад, до свят. Або сезонно. Взимку — дрова. Після збору врожаю — пшениця. Практично ніколи шахраї не називають справжній населений пункт, де живуть. Нерідко телефонують з місць позбавлення волі. Або шукають жертв в інших областях, а для достовірності називають населені пункти, які по геолокації розташовані недалеко від їхніх жертв.

"Загалом треба відмовитися від практики передплати за будь-який товар. Бо ті, хто продає нормальний товар і займається діяльністю чесно, практично ніколи не вимагають передоплату. Вони надсилають товар зручним способом. І після того, як покупець переконався, що все в порядку, він оплачує. Наголошую, що про перераховування грошей до того, як продавець доставить товар, не може бути й мови. Бо це шахрайство на 99 відсотків", — зазначив полковник Сулаєв.

Поки що, за даними Юрія Сулаєва, інших заяв до правоохоронних органів про шахрайство з дровами не надходило.

В області зафіксували новий різновид мобільного шахрайства. Поліція району закликає бути обачними.

Зараз ви читаєте новину «Полтавців "кинули" на дрова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають