четвер, 05 вересня 2019 16:43

Відомий письменник презентує книжку, події якої відбуваються в Полтавському районі 100 років тому

Відомий письменник презентує книжку, події якої відбуваються в Полтавському районі 100 років тому
У Полтаві презентують книгу відомого українського автора Андрія Кокотюхи. Події в творі відбуваються в Полтаві та селі неподалік міста. Фото: vivat-book.com.ua

У п'ятницю 13 вересня у Полтаві презентують містичний детектив "Вигнанець і навчена відьма" Андрія Кокотюхи. Події твору розгортаються в Полтавському районі 1911 року.

Про це розповіла куратор проекту Ольга Ружицька.

Подія відбудеться 13 вересня о 19:00 в залі для презентацій Полтавського художнього музею імені Миколи Ярошенка (Галереї мистецтв).

"Уперше за останні три десятки років сучасний український автор поселив свого персонажа у Полтаві (хай і іншої епохи). Був львівський ретро-цикл, а тепер є і полтавська тема. Фактично, це подарунок до Дня міста", - розповіла про захід куратор проекту.

"Вигнанець і навчена відьма" - 73-тя видана книжка Андрія Кокотюхи. Події твору розгортаються 1911 року в трьох місцях. Два з них - цілком реальні для сучасників. Це сама Полтава та її район, а колись село, Дальні Яківці. Ще один населений пункт вигаданий - хутір Маньківка. Утім, є в нього і прототип - нинішнє село Соснівка, що належить до Ковалівської сільради Полтавського району.

Головна дійова особа - колишній київський слідчий, а тепер вигнанець Платон Чечель. Опинившись у Полтаві у делікатних справах, він стикається з містичною історією. Молоду поміщицю з хутора неподалік міста звинувачують у відьомстві.

"Які ж чорти ховаються в заболоченому кутку Полтавщини? Чому господарі посміхаються й водночас гострять на чужинців ножі? Встановити істину для Платона — справа честі. І виживання", - йдеться в аннотації до книжки.

Презентацію, напевне, спеціально призначили на п'ятницю, 13. Таким чином планують підкреслити містичну атмосферу твору.

Щодо атмосфери - автори презентації створюють вечірку в дусі початку ХХ ст. Окрім театралізованого дійства за участю персонажів книжки, на гостей вечірки "чекає миттєве фото в фотоательє Хмелевського", живе спілкування з автором Андрієм Кокотюхою та гастро-програма. Зокрема, дегустація страв, описаних у книжці. Наприклад, обіцяють не лише вино, а й желе з нього за давнім рецептом. Та ще майже з десяток страв тогочасної кухні.

Наприкінці минулого року Андрій Кокотюха навідував Полтаву. Оглянув околиці, пройшовся центральними вулицями, побачив приміщення, де на початку століття були відомі заклади громадського харчування. Вивчив архівні документи та пам'ятки в пошуках оригінальних страв. Адже, вважає Кокотюха, полтавська ресторанна культура - це не галушки з варениками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із США повернуть картину, яку вивезли з українського музею під час війни

Гостей запрошують прийти в костюмах у ретро-стилі в дусі першої декади минулого століття.

Вхід на вечірку платний. Квиток 300 грн, віп-пакет - 450. До нього входить також примірник книжки.

Придбати квитки можна в касі Полтавського художнього музею імені Миколи Ярошенка.

7 вересня в селі Тахтаулове Полтавського району відбудеться дискотека. Тема заходу - "повернення в нульові".

Зараз ви читаєте новину «Відомий письменник презентує книжку, події якої відбуваються в Полтавському районі 100 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають