середа, 25 вересня 2019 15:36

Які пожежі найнебезпечніші, скільки коштує їх ліквідація та на що хворіють рятувальники

Автор: Facebook
  Керівник прес-служби ГУ ДСНС у Полтавській області Світлана Рибалко
Керівник прес-служби ГУ ДСНС у Полтавській області Світлана Рибалко

Порівняно з минулим роком на Полтавщині кількість пожеж на відкритій території зросла удвічі. Також збільшились і площа, яку охоплював вогонь. Із зниженням температур рятувальники готуються до сезону пожеж у будинках.

Про це і не тільки журналістам Gazeta.ua в інтерв'ю розповіла речниця ГУ ДСНС у Полтавській області Світлана Рибалко. Працює у прес-службі надзвичайників понад 18 років. З 2005-го є керівником відділу.

Кількість пожеж на відкритій території зросла удвічі. 2018-го їх сталося 350. Вигоріло 509,52 га території. Із початку цього року зафіксували 809 пожеж, що знищили 2045,17 га рослинності, станом на 24 вересня.

Лісів торік вигоріло 4,45 га. Цьогоріч - 24,9 га. Побільшало пожеж на сільгоспугіддях. 2018-го їх зафіксували дев'ять на 82 га. Цьогоріч палало 23 рази на площі 190,91 га. Найбільше - в Полтавському та Кременчуцькому районах.

Загалом з початку року на Полтавщині зафіксували 2180 пожеж.

- Найголовніша проблема - п'ятий клас пожежної небезпеки, що триває майже все літо, бо не було опадів. Може спалахнути від звичайної викинутої пляшки, яка спрацює як лінза. Я вже не говорю про людський фактор: спалювання сухої рослинності, залишені в лісі багаття, кинуті недопалки тощо, - зазначила Світлана Рибалко. Каже, що через підвищений рівень пожежної небезпеки рятувальники працюють у посиленому режимі.

Які бувають типи пожеж? Що найбільше горить?

- Залежить від пори року. Якщо літо - горить відкрита територія, коли холодно - житлові будинки. Особливо перед опалювальним сезоном. Люди починають грітися пічками, газовим обладнанням й обігрівачами кустарного виробництва. Дуже часто саморобні прилади стають причиною пожежі. Також через перевантаження електромережі може статися коротке замикання. Категорія ризику - старі будинки чи люди, які зловживають спиртним. Зимою часто бувають займання через паління в ліжку. Чомусь людям ліньки вилазити з-під ковдри. Це найчастіша причина загибелі на пожежах — 70 % щороку.

Цьогоріч багато горіло сухої рослинності через засуху. У Новосанжарському районі поруч із селом Руденківка тиждень гасили вогонь на болоті, з якого пішла вода. До-речі, пішла вона у цьому році. Також там гасили й ліс за допомогою літаків. Одне з найтяжчих цьогорічних лих Полтавщини - лісові пожежі. Їх не більше за кількістю, проте площа значно зросла. Із 4 гектарів торік - до 24. Дуже швидко поширюється вогонь. У Новосанжарському районі вогонь нещодавно пішов на ліс від сміттєзвалища, яке люди влаштували поруч. Добре, що лісники були неподалік і швидко відреагували - тракторами оборали територію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 81 пожежник та 1,5 тис. "квадратів" згарища: у Полтаві згорів склад "Нової пошти" - фото

Які займання найнебезпечніші?

- Торфи. Їх виявляють надто пізно, а гасити дуже довго. Сморід великий і шкідливий для людей, які живуть поруч. Здебільшого на собі відчувають ті, хто має захворювання верхніх дихальних шляхів, серця чи алергії якісь. На цих пожежах хлопці працюють без апаратів захисту дихання, бо потрібно кожні 40 хвилин заряджати. До того ж людина може знепритомніти від такого пекла й навантаження, якщо зверху надіти маску. Також їх важко гасити, бо треба дуже ретельно поливати, до останньої жаринки коловими рухами. Якщо повністю не загасити, за тиждень може запалати з новою силою. Ще одна небезпека пожеж на торфовищах — може поплавитись взуття і ви це не одразу помітите. Жаринки то можуть бути під шаром торфу. Я вже декілька пар взуття так попсувала.

Добре, що у нас торфовища залягають не дуже глибоко - від 10 сантиметрів до 2 метрів. Найбільші - в Кременчуцькому районі, де нафтові відстійники. У Порівнянні з Росією, де нещодавно горіло торфовище із заляганням у 10 метрів. Його там і екскаваторами розгрібали.

Також одні з найнебезпечніших пожеж - гаражі, склади та сараї. Бо не знаємо, що там зберігається. Був випадок 2005 року, коли двоє пожежників отримали дуже серйозні опіки. Господар кричав: "Відкривайте гараж і бігом рятуйте. Нічого там небезпечного нема". А там стояли шість великих бочок із пальним. Гас, бензин і зерно зберігалося. Можна сказати, що бомба. Все горіло відкритим полум'ям. Коли хлопці відчиняли ворота - стався вибух. Постраждали тоді начальник частини, який був одягнений у звичайну форму, і пожежник. Останній отримав близько 30% опіків, а керівник був у звичайній, незахисній формі — ще більше обгорів. Зараз ці чоловіки вже на пенсії.

Був у Полтаві випадок, коли горіло на першому поверсі, а чоловік побіг рятувати своїх батьків на п'ятий і задихнувся. Пожежа небезпечна не тільки вогнем, а й продуктами горіння. Страшно, коли не горить, а тліє - вбиває людей тихо й без вогню. Тліюча діра в матраці, наприклад від цигарки, діаметром 15-20 сантиметрів може вбити людину.

Рятувальники навчені, як діяти з якими пожежами. Евакуація людей, розвідка пожежі - все розраховано.

Які звірі найбільше страждають від пожеж на відкритій території?

- Всі. Серце кров'ю обливається, коли хлопці бачать спалені гнізда птахів, їжаків чи маленьких зайчат. Розповідали, як із полум'я косулі вистрибують. Те, що може полетіти і втекти - втікає. А все, що ні - згорає із лісом.

Непоодинокі смерті людей під час спалювання трави. Чому?

- Цьогоріч рекордна кількість загибелі людей через спалювання сухої рослинності або сміття - сім випадків із початку року. Два навесні і п'ять наприкінці серпня. Всі - люди похилого віку. Точно сказати, чи від опіків загинули, чи від того, що стало зле від диму - не можемо. Могло й серце прихопити.

Чому постійно горить Макухівське сміттєзвалище?

- Можуть виникати пожежі через самозаймання. Важко гасити, бо загорається на глибині. Екологи розповідали, що запаковане сміття у пакетах - маленькі бомби. Збирається там газ, відбувається якась хімічна реакція і воно бродить, надувається. Зрештою починає тліти і займається. Цьому також сприяє погода. Сміттєзвалище горить навіть узимку. На його території живуть і працюють люди, тож може зайнятися й через необережне поводження із вогнем.

Щодо профілактики, то ми вносимо пропозиції, щоб постійно оглядалася територія цього сміттєзвалища. Що раніше виявити пожежу, то швидше її можна загасити. Зараз говоримо з комунальною службою, яка відповідає за це сміттєзвалище. Поряд є річка, з якої завжди черпаємо воду. Треба провести труби, щоб можна було під'єднатися і не затрачувати час на розкладання рукавів.

Чи може повторитися історія з Грибовицьким полігоном на Львівщині, де через обвал сміття загинули троє пожежників?

- Так. Висота нашого сміттєзвалища місцями понад 15 метрів, інколи вище за п'ятиповерхівку. У Грибовичах так природно склалося, що сміттєзвалище було на підвищенні, а вниз йшов великий схил і вони гасили під цим схилом пожежу. У Львівській області постійна мряка, висока вологість і опади місяць тоді були. Загорілося, а рятувальники були внизу. Ця вся маса на них просто попливла. Я мало чого боюся, але після цього випадку, коли виїжджали на наше сміттєзвалище, відчувала божевільний страх. А якщо піде зсув хвилею у 15 метрів? Воно то монолітне, але бути може все.

Зсув не єдина небезпека, яку несе наше сміттєзвалище. Там ще й небезпечні пари є. Сморід страшний, навіть якщо нічого не горить. Уявляєте, скільки отрути вдихають пожежники? А працюють теж без масок.

Які хвороби найчастіше діагностують у рятувальників?

- Страждають на захворювання серцевої системи та верхніх дихальних шляхів. Є постійний ризик травмуватися. Ми завжди кажемо, що рятувальники теж люди, в яких є діти, батьки, кохані. А в нас люди підпалили траву й говорять: "Викличемо пожежників, коли щось станеться". Ніхто не думає про те, що рятувальникам цим усім дихати.

Автор: Facebook
  Лісова пожежа у Новосанжарському районі Полтавщини, яку гасили з літаків
Лісова пожежа у Новосанжарському районі Полтавщини, яку гасили з літаків

Які цього року були найбільші пожежі?

- Новосанжарський ліс горів - 18 із лишком гектарів. Дивом зупинили вогонь. Спасибі ще й погоді, що не було сильного вітру. Допомагали тоді два сучасні пожежні літаки АН-32П. Прилітали з Ніжина. Їх відправляють на резонансні пожежі.

Тижнями гасили торфяники біля села Нетратівка Чорнухинського району. Болото в Руденківці Новосанжарського району поливали 8 днів.
Із будівель — наприкінці серпня горів склад "Нової Пошти" у Полтаві. Через те, що він був перезавантажений і гасити було важко. Пекло було жахливе.

Чи багато витрачається грошей на гасіння пожеж? Куди вони йдуть?

- Здебільшого на паливно-мастильні матеріали. Їх кількість залежить від відстані, часу роботи автомобіля тощо. До копійок всю суму сказати не можу.
Наприклад, на пожежу в Руденківці на болоті загальною площею 39 гектарів, яку гасили вісім днів, витратили 340 тисяч гривень. Переважно на паливно-мастильні матеріали й харчування особового складу і відрядження. Кошти залучаються із державних бюджетів усіх рівнів.

Чим і хто годує рятувальників? Де ночують під час довгих виїздів?

- Хлопців годують добре - перше, друге, борщ, каша із м'ясом. Здебільшого допомагають сільради в цьому питанні.
Ночували у наметах до 2010 року. Тепер для пожежників обладнали кунги на базі великих військових автомобілів. Там є душова і спальні місця. Вони обігріваються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тиждень гасили болото на Полтавщині - вигоріло 350 тис. кв. м - фото

Що треба знати і вміти щоб стати рятувальником? Які умови праці?

- Навчаються на рятувальників п'ять років у вищих навчальних закладах. На пожежників - близько року.

Рятувальником може стати будь-хто, якщо має гарний фізичний стан, стабільну психіку, холодний розум. Бо панікуючий пожежник може наробити помилок.

Ця людина повинна пройти армію, мати військовий квиток, бо це війна щоденна із вогнем і за життя. Вікові обмеження - до 33 років. До пенсії треба відпрацювати 25 років. Заступають на добову зміну о 8:00. Потім три доби відпочивають. Зараз переведені на підвищений клас пожежної небезпеки, то працюють добу через дві.

Заробляють від 10 тисяч гривень на місяць. Підняли зарплату з минулого року. Її розмір також залежить від вислуги років, можуть підвищити. Начальник караулу отримує близько 13-15 тисяч.

Дівчат-пожежників нема. Є ті, які на навчаннях виступають, проте працюють у офісах, до ліквідації не залучаються. Можемо виїздити на події щоб провести фото та відео зйомку. Інколи допомагаємо перетягти рукав.

У Тихому океані палає російський плавучий завод із переробки риби "Петро Житников".

Полум'я спалахнуло у крабовому цеху. Там зберігалась упаковка з гофрокартону

Зараз ви читаєте новину «Які пожежі найнебезпечніші, скільки коштує їх ліквідація та на що хворіють рятувальники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають