вівторок, 22 січня 2019 18:25

Держава передає землі громадам

Держава передає землі громадам
У розпорядження ОТГ перейдуть землі з Держгеокадастру. Фото: Децентралізація

Коломацькій та Терешківській громадам Держгеокадастр передає у розпорядження державні землі.

Про це кореспонденту "Газети" розповіли голови ОТГ.

До кінця квітня дві об'єднані територіальні громади Полтавщини, утворені торік, стануть розпорядниками сільськогосподарських земель. Відповідний меморандум із Головним управлінням Держгеокадастру в Полтавській області підписали, зокрема, Коломацька та Терешківська громади.

"У розпорядження перейдуть усі землі сільськогосподарського призначення. Виняток — землі колективної власності. Після інвентаризації, визначення кадастрових номерів стане зрозуміло, яка кількість земель перейде до Терешківської громади", - повідомила Наталія Туркеніч, голова Терешківської ОТГ.

"Попри всі нюанси, думаю, проблем із передачею землі не виникне. Процедура вже відпрацьована торік на інших ОТГ. Тож до кінця квітня ми отримаємо у розпорядження майже 900 гектарів сільськогосподарських земель", - розповів Євген Почечун, голова Коломацької об'єднаної громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавці проти сміттєпереробного заводу - депутати голосують "за"

З моменту підписання меморандуму держава вже не є розпорядником землі. Всі операції з нею здійснюватимуть згідно з рішеннями місцевих рад. Зокрема, її можна буде здати в оренду.

"Земля завжди була предметом спорів, а тепер ОТГ будуть господарями на своїй території. Крім того, це збільшить їхню фінансову спроможність", – говорить Валерій Головко, голова Полтавської облдержадміністрації.

Білозірська об'єднана територіальна громада Черкаської області стала першою в Україні, яка дає право орендувати землю через онлайн-аукціон "Опен маркет ленд". Хочуть поповнити місцевий бюджет, кажуть у сільраді.

Зараз ви читаєте новину «Держава передає землі громадам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають