середа, 17 лютого 2010 17:32

Переносити стіни квартири можна без дозволу

Подружжя Ірина та Микола Симанчуки торік придбало трикімнатну квартиру на вул. Бабкіна в райцентрі Бориспіль Київської області.

— Ми шукали квартиру, щоб подешевше. Метраж непоганий. А от планування не дуже вдале. Одна кімната прохідна, ще одна надто маленька. От ми й вирішили об"єднати їх в одне велике приміщення. Вітальня, їдальня, кабінет і спальня разом. Поділили б це на функціональні зони, зробили підвищення. А кухня окремо, — розказує Микола Симанчук, 43 роки.

Самовільно перебудовувати житло в багатоповерхівках досі було заборонено. Бо якщо знести несучу стіну, будинок може завалитися. Семанчуки пішли в Держбудконтроль — районне управління інспекції архітектурно-будівельного контролю. Там дають дозволи на перепланування.

Симанчукам сказали зібрати кілька довідок і дозволів, зробити копію плану квартири. Потім отримати письмову згоду сусідів на перепланування. Далі треба було замовити його проект. Більшість довідок і послуг платні.

— Лише за папери треба було віддати 15–20 тисяч гривень, — пояснює новосел. — Ми як дізналися — закинули перебудову. Та й часу вистоювати черги немає.

З"єднаємо кімнати. Вітальня, їдальня, кабінет і спальня будуть разом

Наприкінці 2009-го почала діяти постанова Кабміну N1104 "Деякі питання надання дозволів на виконання підготовчих і будівельних робіт" від 30 вересня 2009 року.

— Тепер перепланування житла спростили. Дозвіл, щоб перепланувати квартиру в багатоповерхівці чи кімнату в гуртожитку, не потрібен, — каже 34-річна Марина Коробова з Управління державного архітектурно-будівельного контролю Черкас. — Стіни між кімнатами дозволено зносити самостійно. Єдина умова — не чіпати несучих стін. Також можна зносити груби та каміни, розбирати комірчини, переносити двері та вікна, склити балкони та лоджії, встановлювати системи протипожежної безпеки.

Проте власник житла повинен отримати погодження в пожежників, газовій службі, теплокомуненерго — залежно від виду робіт. Однак їх потрібно погодити з жеком і сусідами. Бюро технічної інвентаризації має видати новий техпаспорт квартири.

— Тепер ми точно перетворимо нашу хрущобу на студію, — запевняє Симанчук.



Що забороняють робити без дозволу


— збільшувати санвузли,

— об"єднувати балкони з кімнатами,

— переносити балкони,

— переміщати батареї центрального опалення,

— демонтувати вентиляцію,

— об"єднувати квартири різних поверхів.

Із порушників стягнуть штраф і зобов"яжуть повернути все в початковий стан.

Самобуди можна узаконити до кінця 2010

Підприємець із міста Берегове Закарпатської області 32-річний Андрій торік звів біля свого приватного будинку двоповерховий магазин зі складом. Дозволів не брав.

Згодом дізнався: як юридична особа він має заплатити штраф — половину вартості новобудови. Це 50 тис. грн. Хоча з приватних забудовників беруть лише 170 грн.

— Домовлявся в районній архітектурі. Прораба, який мені будував, оформили орендарем моєї ділянки. Його оштрафували на 170 гривень як наймача ділянки, що самовільно збудував споруду.

Тепер житлові та садові будинки, тобто дачі та сараї, зведені до 2008 року без погоджень, можна узаконити. Це передбачено постановою Кабміну N1104 від 30 вересня 2009 року.

Які документи потрібні

— довідка райуправління Держкомзему про загальну площу будови,

— технічний паспорт будівлі,

— погодження виконкому міської чи районної ради на введення об"єкта в експлуатацію,

— технічна експертиза БТІ.

Ці папери подають у Бюро техінвентарізації. Там оформляють технічний паспорт самовільно збудованого об"єкта. Техпаспорт подають у районну інспекцію будівельного нагляду. Та видає сертифікат про законність будівлі.

Зараз ви читаєте новину «Переносити стіни квартири можна без дозволу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі