четвер, 02 липня 2009 18:17

Валерій Ворона віддав лохотронщикам п"ять тисяч гривень

Автор: фото: Олена ГОРДІЄВА
  Валерій Ворона замовив поштою два десятки книжок. Заплатив за них п’ять тисяч гривень
Валерій Ворона замовив поштою два десятки книжок. Заплатив за них п’ять тисяч гривень

51-річний Валерій Ворона з міста Умань Черкаської області віддав шахраям 5 тис. грн.

— Рік тому я отримав листа від видавництва "Рідерз Дайджест". У конверті — багато яскравих папірців. І на кожному написано: "Ви в числі трьох претендентів на головний приз — 100 тисяч гривень". Для реєстрації треба було вислати на їхній рахунок 100 гривень. Я послав.

За кілька тижнів Валерій отримав наступний лист. Йому пропонували придбати книжки з каталогу. Це нібито мало зміцнити шанси на виграш. Він замовив видання з бджолярства та енциклопедії. Загалом на 500 грн. Незабаром одержав посилку. А в ній —  запрошення купити ще літератури, знову на 500 грн.

— Потім написали, що приз уже гарантовано мій, — дістає з конвертів яскраві аркуші. — Але поки що забирати його не рекомендують. Бо тоді на додачу до 100 тисяч гривень я можу отримати суперприз — машину.

І запропонували знову купити книжки. Тепер на 1000 грн.

За кілька місяців чоловікові повідомили листом: він виграв автомобіль від видавництва. А щоб не сумнівався, надіслали ключ.

— Я вже бачив себе за кермом нового "ланоса" та з пачками готівки, — веде далі ошуканий. — Але треба було замовити ще літератури. Потім підтримати фінансово команду фахівців, які працювали на мою перемогу.

За рік уманець відправив "Рідерз Дайджест" близько 5 тис. грн. Але грошового виграшу та авто не отримав. Видавництво перестало відповідати на його запити. Відшукати його за адресою Валерій не зміг: на конвертах була зазначена лише абонентська скринька. Цього літа він побував на книжковому ринку, що біля столичної станції метро Петрівка.

Енциклопедії, за які я платив 200–300 гривень, на базарі коштують від 90

— Енциклопедії, за які я платив 200–300 гривень, на базарі коштують від 90. Виходить, пошили мене в дурні.

Подібна історія сталася з жителькою столичного житломасиву Теремки Аллою Кожуховою, 44 роки. Компанія "Імідж плюс" листом привітала її з виграшем 250 тис. грн. Щоб отримати його, потрібно було замовити зубну пасту, креми та мазі на 150 грн. Після першого замовлення порадили зробити ще покупки. Тюбик зубної пасти — 32 грн, крем для ніг — від 40. Засоби відомих марок у магазинах коштують утричі дешевше. Сподіваючись на приз, жінка витратила близько 1000 грн. І теж не отримала винагороди.

— Ошуканці застосовують так званий агресивний маркетинг, — пояснює столичний психолог Людмила Пересунько, 47 років. — Мета — нав"язати товар чи послугу. Є типові прийоми. Приміром, клієнта виокремлюють у касту обраних. Для цього вживають вислови на кшталт "спеціальна пропозиція лише для Вас". Далі переконують у легкості отримання призу. Завжди застосовують індивідуалізацію — присвоюють персональний номер учасника. Наголошують на важливості листа написами, як-от "суворо конфіденційно", "не підлягає розголошенню", "особисто в руки". Ці прийоми полегшують видурювання грошей.

Щодо адрес жертв, їх нескладно дізнатися в Інтернеті. Бази даних про всіх громадян країни, з їхніми місцем проживання, паспортними даними тощо мають податківці, міліція та суди. Цю інформацію продають з-під поли на книжкових ринках. Більшість городян знає про доступність таких джерел. Тому не купуються на принади шахраїв. Листи з повідомленнями про виграш розсилають, передусім, жителям сіл та малих міст.

Зараз ви читаєте новину «Валерій Ворона віддав лохотронщикам п"ять тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі