середа, 03 серпня 2011 07:30

Львівські малометражки подешевшали вдвічі

Однокімнатні квартири-"хрущовки" на львівських околичних житломасивах цього літа продають у середньому за $35 тис. До кризи такі в житловому стані коштували близько $50 тис.

— Покупців значно поменшало, — каже Ірина Яремко, 45 років, керівник львівської агенції нерухомості "Золота арка". — До кризи чверть угод оформляли із залученням іпотеки. Нині житлові кредити дуже дорогі. До кризи кожну п'яту квартиру купували, щоб перепродати дорожче. 2011-го не купують. Продовжують купувати заробітчани. Приміром, мама працює в Італії, щоб купити тут квартиру дітям.

— На покази житла ми ходимо наче на свято. Бо тепер покупці обирають, обмірковують варіанти дуже довго. Вагаються брати тепер чи почекати доки ціни ще впадуть. Або ж сподіваються виторгувати в продавця більшу знижку.

У середньому житло у місті продають на 20% дешевше за початкову ціну. "Квадрат" на житломасивах коштує близько $900, ближче до центру — $1300, за даними рієлторів.

— Ми одразу просимо покупців встановлювати реальні ціни. Інакше квартира простоюватиме півроку чи й більше.

У докризові роки львів'яни розкуповували "кавалерки" — однокімнатні квартири малої площі, на 15–20 кв. м. Житло розташоване в центрі міста, у старовинних будинках кінця XIX — початку XX століття. Кімнати з окремим входом призначалися для прислуги. "Кавалерки" не мали санвузлів. Нові господарі облаштовують їх самотужки. "Квадрат" житла коштував $2 тис.

— Цього року на "кавалерки" ціна впала вдвічі, бо попиту немає. Їх купують хіба сім'ї, що розлучаються, — коментує Ірина Яремко.

Зараз ви читаєте новину «Львівські малометражки подешевшали вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі