четвер, 31 серпня 2006 19:52

Київ хоче будувати житло для оренди

 

Нове житло в українських містах будують лише на продаж. Але в центрі столиці знову з"явилися прибуткові будинки. Їхні помешкання призначені лише для довгострокової оренди. 27 квартир столітньої п"ятиповерхівки "Сенатор апартментз" на вулиці Пирогова здають за $3–9,5 тис. на місяць. Їхня площа 65–200 кв. м. У компанії "Демерс, Олексенко і партнери" повідомили, що зараз усі помешкання зайнято.

Дороге житло наймають дипломати, закордонні бізнесмени й депутати Верховної Ради. У центрі Києва здають чи не половину квартир. За різними оцінками торік за оренду столичних помешкань заплатили $270–500 млн. Та хоч попит і значний, українські інвестори не будують і не реконструюють старі будинки під віп-апартаменти, бо витрати окупляться за шість–десять років. Менш вигідне орендне житло у віддалених від центру районах. Для європейців вісім–десять відсотків річних — добрий прибуток. Тому група іспанських компаній "Сакреса" готова інвестувати в будівництво офісів та житла. У Європі прибуткові будинки дуже поширені. У Швейцарії в таких живе 75% населення країни.

У Києві, Львові, Одесі та Харкові прибуткові будинки масово зводили наприкінці XIX— початку ХХ століть. У Києві щорічна плата становила 300–3600 рублів. Перші поверхи віддавали під магазини, у верхніх були помешкання для найму. Так забудований центр української столиці. Найбільше старих прибуткових будинків на вулицях Володимирській, Великій Васильківській, Городецького, Заньковецької, Пушкінській і Ярославовому Валу. Нині вони — пам"ятки архітектури. Леся Українка з 1904 по 1909 рік винаймала покої в кількох будинках на столичній вулиці Саксаганського (тоді — Маріїнсько-Благовіщенській). Платила за них 600–900 рублів.

Зараз ви читаєте новину «Київ хоче будувати житло для оренди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі