неділя, 15 квітня 2012 06:00

Найдешевші котеджі здають без каналізації та опалення

 

Навколо столиці звели 312 котеджних містечок. Масове будівництво почали в 2004-2005 роках.

Найдорожчі — цегляні новобудови. Їх продають в середньому по $1500 за кв. м. Котеджі зводять із термоблоків. Це порожнисті цеглини з пінополістиролу, міцного пінопласту завтовшки 25 см. Із цього матеріалу зводять будинки у селищі "Наше містечко", що за 10 км від Києва біля села Тарасівка. Блок заповнюють металевою арматурою та бетоном. Перекривають бетонними панелями.

"Квадрат" такого будинку коштує $1 тис. Найдешевший будинок на 165 кв. м, із чотирма кімнатами, кухнею та трьома санвузлами коштує $160 тис. У ціну закладено вартість ділянки на 8 соток.

— Виходить міцна монолітна конструкція. Прослужить 130 років, — каже Марина років 30 із компанії "Наше містечко". — Термоблоки добре тримають тепло. Влітку буде прохолодно, а взимку тепло. Для опалення такого будинку треба 460 кубів газу на сезон. Тоді як на цегляний такої ж площі — до 600.

Заходимо всередину новобудови, підготовленої до продажу. Міжкімнатних дверей немає. Будівельники вмонтували лише металопластикові вікна та залізні вхідні двері. Труби для підключення опалення та елекромережу сховано в стінах. Котел і батареї опалення покупець має встановлювати власним коштом. Каналізація у селищі централізована. Її очищають раз на півроку, додаючи біопорошок. Питна вода надходить зі свердловини. Її подають електронасосами на кожну ділянку.

Із 15 будинків на вул. Володимирській у "Нашому містечку" заселено тільки три.

— Кияни перебираються сюди на літо, як на дачі. А в цьому люди живуть, — Марина показує на будинок із колонами, обкладеними червоною цеглою. — Гараж у дворі звели для своїх квадроциклів. Є лазня. Містечко має єдиний архітектурний стиль, тому зовнішній паркан та фасад будинку не можна змінювати чи перефарбовувати. Добудови можна зводити тільки на задньому дворі.

За 2 км, у селі Юрівка, стоїть котеджне містечко "Ґрін хіллз". Із 120 будинків заселені третина.

На бетонному фундаменті будівельники монтують дерев'яний каркас, потім обшивають вологостійкими панелями з деревостружкових плин. Порожнини закладають мінеральною ватою. Ізсередини оббивають гіпсокартоном і штукатурять. Такі котеджі простоять 80 років, за словами менеджера котеджного містечка Дмитра, 27 років:

— Немає будинків тепліших за наші. Для опалення 150-170 "квадратів" за сезон піде 390 кубометрів газу.

Найменший котедж — 146 кв. м коштує $221 тис. Стоїть на 6 сотках. Має декорований фасад. У котельні є газовий котел і електричний водонагрівач. Опоряджувати кімнати покупець має сам.

У селі Чайки, за 2 км від столиці, компанія "Євродім" продає котеджі з газоблоків. Найдешевший 4-кімнатний будинок на 120 кв. м коштує $99 тис. Стоїть на 5 сотках. Компанія здає лише коробку з підведеними комунікаціями та електрикою. Замість каналізації — вигрібна яма в кожному дворі. Газ прокладено. Оздоблювати зовнішні стіни, та інтер'єр покупець має власним коштом. На це треба додатково $20-25 тис., розповідає менеджер Олег, 32 роки.

— У нас не котеджне містечко, а котеджне поселення. Тому, живучи тут, ви платитимете тільки за газ, електрику й воду. А в містечках треба платити ще й за обслуговування.

12 900

доларів коштує будинок на 36 кв. м із деревостружкових панелей у селі Колонщина, за 45 км од Києва. Споруду за два місяці зводить компанія "Євродім". За земельну ділянку треба платити окремо.

 

Воду, газ та електроенергію оплачують окремо

Котеджні містечка навколо столиці мають власні служби з обслуговування. Жителі платять за прибирання та опорядження території, каналізацію, вивіз сміття, чищення водойм та охорону.

У селищі "Ґрін хіллз" біля села Юрівка власники кожного будинку платять по 1,7 тис. грн на місяць.

У "Северинівці", за 32 км на захід від столиці — 1,2 тис. грн. У "Нашому містечку" — 960 грн/міс.

Найдорожче обслуговування — у котеджних селищах у Козині та Кончі-Заспі. Жителі платять від 1,8 до 4,8 тис. грн.

Воду, газ та електроенергію оплачують окремо за лічильниками.

 

Зараз ви читаєте новину «Найдешевші котеджі здають без каналізації та опалення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі