четвер, 21 грудня 2006 18:45

Як уникнути ризику залишитися без квартири

  Заступник голови правління СК ”Українські резерви” Костянтин Сєдов: ”Наша компанія страхує майнове право на житло, повністю куплене за готівку”
Заступник голови правління СК ”Українські резерви” Костянтин Сєдов: ”Наша компанія страхує майнове право на житло, повністю куплене за готівку”

Однокімнатну квартиру на Микільській Борщагівці 34-річний киянин Андрій купив півтора року тому. Думав, пощастило. 64-річний власник запропонував її на 15 тис. грн дешевше за середню ціну в районі. І року не минуло, як зі Святошинського райсуду прийшла повістка. Виявилося, перед продажем квартири дідусь оформив дарчу на свого сина. Квартиру "забули" переоформити в БТІ на нового власника. За три місяці старий помер. Тепер спадкоємець відсуджує квартиру.

Юридичною мовою це — конфлікт інтересів між фактичним (у цьому випадку, Андрієм. — "ГПУ") і законним власником — сином небіжчика, дарчу на якого оформили раніше. Зазвичай суд виносить ухвалу на користь останнього. Якщо житло перейшло спадкоємцям (наприклад, за дарчою), вони мають першочергове право на повернення квартири. А з небіжчика гроші не стягнеш і до відповідальності вже не притягнеш.

— Ми зіткнулися із шахрайством, — каже Андрій. — Але після смерті продавця довести це неможливо.

Таких ситуацій можна уникнути. Купуючи квартиру на вторинному ринку, треба страхувати титул — право власності на житло, переконують у компанії "РОСНО Україна". Це називається добровільним страхуванням майна на випадок його втрати внаслідок припинення права власності. Угода зі страховою компанією значно зменшує ризик залишитися без житла і грошей.

— Пригадаймо, як і за яких умов приватизовували і переоформляли квартири 8–12 років тому, — каже заступник директора зі страхування Гаррі Андреасян, 27 років. — У БТІ будь-яку довідку можна було оформити на вже заготовленому бланку з підписом посадової особи. Історію таких квартир складно простежити. Тут і криються ризики. Випливають "забуті" проблеми з опікунськими радами чи порушенням права успадкування.

За законом спадкоємці чи продавці квартири можуть позиватися про визнання купівлі-продажу помешкання недійсним протягом трьох років. У разі ймовірного порушення прав неповнолітніх — десяти. Тому договори титульного страхування укладають не менш як на три роки.

Страховій компанії "Провідна" (раніше — "ИФД КапиталЪ Страхование". — "ГПУ") довелося відшкодувати 373,7 тис. грн 30-річній киянці Наталі. Суд забрав куплену квартиру на Печерську. У квітні її за підробними документами продав шахрай. Зі справжнім власником жінка познайомилася, коли намагалася заселитися в нове помешкання. Однак Наталя уклала договір страхування на випадок втрати права власності на нерухомість. За договором отримала відшкодування. Ці гроші віддала Міжнародному іпотечному банку, де брала кредит на квартиру.

З небіжчика гроші не стягнеш і до відповідальності вже не притягнеш

У "Провідній" укладають договори титульного страхування лише тоді, коли квартиру на вторинному ринку купують у кредит.

— Банк перевіряє платоспроможність позичальника, документи та історію квартири, — пояснює керівник відділу страхування кредитних і банківських програм Андрій Івчатов, 23 роки. — Деякі квартири мають по десять попередніх власників, тож перехресний контроль страховика і банку зменшує ризики. Що менше разів нерухомість перепродували, то нижчі наші тарифи.

Якщо квартиру продають уперше, в "Провідній" стягнуть 0,35% від її оціночної вартості. Якщо втретє — 0,51%. Двокімнатна квартира на Оболоні коштує в середньому 600 тис. грн, пояснює на прикладі Андрій Івчатов. Банк дає кредит на 85% її вартості — 510 тисяч. Це й буде страхова сума за договором. До неї додають 10% так званих умовних відсотків і тоді нараховують щорічний страховий платіж. За середнім тарифом 0,42% він становитиме 2356,2 грн. Однак клієнтам "з вулиці", які купують житло за готівку "Провідна" у титульному страхуванні відмовить.

— Для перевірки надійності таких операцій треба мати більший штат, — каже Андрій Івчатов. — Відповідно й вищі тарифи.

Поки що в Україні договори титульного страхування становлять 0,3–0,5% від загальної кількості страхових угод, повідомили в "РОСНО Україна".

42-річний столичний бізнесмен Анатолій Драченко такі страховки оформляє щоразу, купуючи нові квартири. У нього їх декілька в нових висотках на Позняках та в центрі Києва. Здає їх в оренду і щомісяця отримує добрий прибуток.

Клієнтам, які купують житло за готівку, в компанії відмовлять

— Квартиру на Хмельницького чи Володимирській можна купити лише з рук, — пояснює Анатолій. — Не завжди вдається дізнатися з ким маєш справу. 15 відсотків плачу власних грошей, решту позичаю в банку. Так вигідніше і безпечніше. Страхується за мінімальним тарифом.

За квартиру найчастіше розраховуються готівкою.

Для компаній "РОСНО Україна" та "Українські резерви" форма розрахунку не має значення. Договір титульного страхування укладуть і з покупцем, який платить готівкою. Головне — достовірність документів і оціночна вартість житла. Комісійні тут — 1,5–4%. Вони залежать від того, на яких умовах і в кого купують, яка агенція нерухомості веде угоду. Страхування в "Українських резервах" має значні переваги.

— Ми страхуємо і обмеження прав нового власника, — каже заступник голови правління компанії Костянтин Сєдов, 43 роки. — Бо продавець може бути єдиним власником, але у помешканні прописано ще, скажімо, бабусю з онучкою. Вони мають право проживати на цій житлоплощі, але не розпоряджаються нею. Виселяти їх не можна. Тобто покупець житиме не сам, а з двома співмешканцями, хоча буде єдиним власником квартири. У таких випадках ми так само виплачуємо відшкодування і беремо на себе повний юридичний супровід у судах.

Для оформлення договору страхування титулу продавець квартири має показати правовстановлюючі документи і заповнити декларацію. Треба написати, чи була квартира під заставою або забороною, чи були прописані інші особи. Якщо в помешканні жили неповнолітні або інваліди, треба повідомити про дозволи опікунських рад. У страховці відмовлять, якщо продавець не заповнює декларацію, не надає правовстановлюючі документи на квартиру або буде встановлено, що вони підроблені.


Коли виплатять відшкодування

Страховий випадок — позбавлення права власності на житло чи земельну ділянку — настає за рішенням суду. Він визнає договір купівлі-продажу недійсним через те, що угоду укладено:

— шляхом обману, погроз, насильства;

— недієздатною або обмежено дієздатною особою;

— особою, що не мала права продавати житло;

— із порушенням законодавства;

— із порушенням прав неповнолітніх.

Страхують земельні ділянки

Варто страхувати майнові права, права на помешкання та нежилі приміщення, на земельні ділянки під забудову.
— Право власності на ділянку настає лише після видачі земельного акта, — каже провідний спеціаліст столичного агентства нерухомості "Наша Оболонь" Наталія Романенко, 28 років. — А його виготовлення в БТІ затягується іноді на півроку.
Будуватися на щойно придбаній землі теж може виявитися ризикованою справою. Ціни в столичних передмістях зростають швидко. Попередній власник може спробувати повернути собі ділянку за старою ціною. Тоді виникають проблеми з оцінкою незавершеного будівництва. Титульне страхування потрібне, якщо ділянка передається під заставу іпотечного кредиту.

Зараз ви читаєте новину «Як уникнути ризику залишитися без квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі