середа, 11 серпня 2010 07:37

15 вірян Сандея Аделаджі погрожують самогубством

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Пастор церкви ”Посольство Боже” Сандей Аделаджа. Віряни написали заяви, що в разі їхнього самогубства винним у смерті вважати його та підприємців, яким пастор радив віддавати гроші
Пастор церкви ”Посольство Боже” Сандей Аделаджа. Віряни написали заяви, що в разі їхнього самогубства винним у смерті вважати його та підприємців, яким пастор радив віддавати гроші

Учора у Дніпровському районному суді Києва відбулися попередні слухання у справі обдурених вірян церкви "Посольство Боже".

— У мене знайшли рак печінки. Потрібна була термінова операція. Два роки тому я був членом церкви "Посольство Боже". Пішов на прийом до пасторки Босе Аделаджі. Сподівався на допомогу. Вона познайомила мене із Жанною Кисіль. "Це дуже успішна підприємниця і наша сестра по вірі", — запевнила Босе. Сказали взяти кредит під квартиру. Гроші вкласти у справу. А на доходи можна буде зробити операцію. Я довірився пасторці, — розповідає киянин Сергій Віслободов, 50 років. — Жаннині знайомі допомогли взяти кредит у банку, 72 тисячі доларів. Гроші одразу передали цій "підприємниці". Потім Жанна зникла. Гроші теж.

Сергій — невисокий, худий. Лежить у столичній лікарні N12. У минулі вихідні його прийшли провідати колишні одновірці. Вони так само брали кредити під заставу своїх квартир. Дехто — $300 тис.

Тепер банки вимагають повернути гроші. Погрожують відібрати житло.

— На нас постійно тисли. Пастор Сандей проповідував: "Я — друг Бога. І якщо в Україні є два праведники, я один із них. Вірте мені й робіть, що я кажу. У кого є квартири? Підніміть руки". Більшість піднімають. "І ви жалієтесь, що їсте сухарі?" Людей примушував брати кредити під заставу квартир і вкладати у бізнес церковних підприємців. Якщо не вкладеш — ти ледачий раб. Анафема. Люди підкорялися, — розказує киянин Геннадій Кучеревський.

Пастор Сандей закликав вкладати гроші в "Ліоне Банк" та "Кінгз Кепітал". Обидві установи згодом закрили. Їхні керівники під слідством. Запевняють, що гроші переказували на рахунки, які давав їм пастор. Дружина пастора, Абоседе Аделаджа, закликала вкладати в бізнес Жанни Кисіль. Та пропонувала 8–10% на місяць. Хоча могла взяти кредит у банку за вдесятеро нижчою ставкою. За свідченням потерпілих — вірян церкви "Посольство Боже" — з 2007 року в них видурили 5,7 млн грн.

— Жанна виступала з церковної кафедри. Не раз розказувала, як Бог її благословляє. Що вона купила квартири, машину — такий у неї успішний бізнес. Ми довірились. Я заклала нашу двокімнатну квартиру на Печерську. Живу в ній із батьками та сином. Тепер вони мене ненавидять. Я прошу в Бога смерті. У небажанні жити обвинувачую вчення церкви. Пастора Сандея Аделаджу, Жанну Кисіль, Павла Косенка та інших, — говорить Олена Полубейник, 46 років.

Заяви зі звинуваченнями Сандея Аделаджі у можливому доведенні до самогубства написали 15 колишніх вірян церкви.

— Якщо ми накладем на себе руки, це буде тільки на руку пастору та банкам. Наші гроші та квартири дістануться їм, — кажуть обдурені.

Попередні слухання відбулися у кримінальній справі щодо Жанни Кисіль та Павла Косенка.

— Потерпілі можуть залишитися без даху над головою. Правоохоронці повинні знайти кошти, передані Кисіль та Косенку. Хочемо також з"ясувати роль головного пастора церкви Сандея Аделаджі й пастора Абоседе Аделаджі, його дружини, в цій міні-піраміді. Суд має визначити, чи є Абоседе Аделаджа співучасницею злочину і чи покривала обвинувачену Кисіль, — каже Іван Боднарук, 36 років, керівник київської адвокатської компанії "Боднарук, Кузьменко і партнери". Він представляє потерпілих у суді.

Жанну Кисіль та Павла Косенка обвинувачують за статтею 190, частиною четвертою Кримінального кодексу — шахрайство в особливо великих розмірах. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Зв"язатися із Сандеєм Аделаджею не вдалося.

— Это явная ложь, провокация. Если вы пойдете на поводу у этих людей, это может плохо закончиться. Пастор Сандей святой человек, — прокоментувала "ГПУ" телефоном Олена Давидюк з офісу церкви "Посольство Боже".

Зараз ви читаєте новину «15 вірян Сандея Аделаджі погрожують самогубством». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

123

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі