середа, 08 березня 2023 11:02

Техогляд: як підготуватися і кому обов'язково проходити

Процедура проходження техогляду в Україні регулярно викликає бурхливі емоції в автолюбителів нашої країни. Не став винятком й минулий рік. У 2022 році з'явився проєкт закону про повернення обов'язкового технічного огляду транспортних засобів за стандартами Європейського Союзу.

  У 2022 році з’явився проєкт закону про повернення обов’язкового технічного огляду транспортних засобів за стандартами Європейського Союзу
У 2022 році з’явився проєкт закону про повернення обов’язкового технічного огляду транспортних засобів за стандартами Європейського Союзу

Інтрига стосовно прийняття та введення цього законопроєкту в дію зберігалась протягом всього року. Лише в січні стало відомо, що його було відправлено на доопрацювання. Причина – велика кількість зауважень, які потребують детального розгляду. Завдяки цьому у 2023 році правила проходження техогляду залишились без змін.

Які категорії транспортних засобів підлягають обов'язковому техогляду у 2023

  Періодичність проведення техогляду залежить від категорії транспортного засобу
Періодичність проведення техогляду залежить від категорії транспортного засобу

Здається, всі власники автомобілів вже знають умови проведення перевірок, які мали почати діяти ще торік. Але давайте ще раз зосередимось на переліченні конкретних категорій транспортних засобів. Отже, обов'язково проходити ТО необхідно:

● на легкових автомобілях віком від 2 років, які використовуються для перевезення пасажирів або вантажів на комерційній основі;

● на вантажних авто, призначених для перевезення вантажів вагою не більше 3,5 т та віком від 2 років, а також причепах, що використовуються з ними;

● на вантажних автомобілях з вантажопідйомністю, яка перебільшує 3,5 тони, незалежно від року випуску ТЗ;

● на причепах будь-якого віку до легкових авто, які належать приватним, фізичним або юридичним особам у разі, якщо вони використовуються для одержання прибутку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно підготувати автомобіль до весняного сезону: добірка порад

Періодичність проведення техогляду залежить від категорії транспортного засобу. Так для перших двох типів авто, наведених в переліку, встановлена періодичність 1 раз на 2 роки. Власникам вантажівок вантажопідйомністю понад 3,5 т та причепів до них необхідно звертатись до спеціалістів 1 раз на рік. Найжорсткішими залишаються вимоги щодо автобусів, які використовуються для перевезення пасажирів, та спецавтомобілів для транспортування небезпечних вантажів.

Як проходить ТО та що необхідне для його проведення

По-перше, слід зазначити, що правила проходження техогляду залишаться незмінними не тільки для власників, а й для установ, які його проводитимуть. Тобто не будуть суттєво відрізнятись від європейських норм.

Здійснювати перевірку можуть тільки акредитовані відповідно до вимог законодавства пункти контролю. Існує думка, що в майбутньому в Україні будуть працювати мобільні пункти проведення техогляду. Обговорення цього питання починалось неодноразово, але поки що рішення не прийняте.

Документи для проходження техогляду

Збираючись на техогляд, необхідно взяти з собою відповідний пакет документів. До нього включено свідоцтво про реєстрацію ТЗ або причепу та паспорт громадянина України. В разі переобладнання авто на ГБО потрібно потурбуватись про наявність документа про перевірку ГБ. У разі встановлення звукових або світлових спецзасобів також слід мати на них дозвіл.

Існують й інші нюанси підготовки документів. Так, наприклад, якщо техогляд буде проходити не власник авто, потрібна наявність доручення. Якщо транспортний засіб належить не фізичній, а юридичній особі – копія свідоцтва про його реєстрацію.

Що перевіряють у пунктах контролю?

Перелік елементів авто, які підлягають перевірці під час проведення техогляду, теж регламентовано. Спеціалісти пункту контролю обов'язково оглядають шини та колеса. Важливо, щоб висота протектору гуми була допустимої висоти. Перевірити її можна і самотужки, перед проходженням техогляду.

  Перелік елементів авто, які підлягають перевірці під час проведення техогляду, регламентовано. Важливо, щоб висота протектору гуми була допустимої висоти
Перелік елементів авто, які підлягають перевірці під час проведення техогляду, регламентовано. Важливо, щоб висота протектору гуми була допустимої висоти

Також перевірці підлягатимуть мости, гальмівна система, силовий агрегат з паливним та масляним фільтрами, заміну яких потрібно проводити вчасно. Тут краще віддати перевагу якісним замінникам, близьким до оригінальних фільтрів. Наприклад, кращий масляний фільтр збереже двигун від непередбачуваного ремонту та неочікуваних проблем під час технічного огляду.

  Перевірці підлягатимуть мости, гальмівна система, силовий агрегат з паливним та масляним фільтрами, заміну яких потрібно проводити вчасно
Перевірці підлягатимуть мости, гальмівна система, силовий агрегат з паливним та масляним фільтрами, заміну яких потрібно проводити вчасно

Теж саме стосується і зовнішніх освітлювальних приладів, рульової системи, рами та кузову автомобілю. Додатково експерти перевіряють стан кожного скла та дзеркал, склоочисники.

Важливо пам'ятати та розуміти, що головних критерієм оцінки є відповідність стану автівки тому, у якому вона була на заводі або у автосалоні.

На транспортних засобах, які використовуються для перевезення небезпечних вантажів, контролюється стан додаткового обладнання.

Слід зазначити, що перед поїздкою до пункту слід самостійно оглянути автомобіль та перевірити стан вузлів, систем та окремих елементів. Якщо ви не маєте достатніх знань для проведення поверхневої перевірки, краще звернітся на профессійне СТО.

Зараз ви читаєте новину «Техогляд: як підготуватися і кому обов'язково проходити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі