понеділок, 16 жовтня 2023 13:39

Фінансова грамотність для жителів Казахстана: як навчитися керувати грошима

Глобальна цифровізація фінансового сектора та поява нових сервісів на ринку істотно збільшує прагнення населення до розумного управління грошовими коштами. За даними дослідження АРРФР РК, з 2020 по 2022 рік показник фінансової грамотності казахстанців виріс з 39% до 40,2% і продовжує рости.

Результати опитувань показують, що громадяни Казахстану стали серйозно ставитися до оплати рахунків, планування особистого бюджету, все частіше відкладають гроші на великі покупки і непередбачені випадки, зацікавлені інвестуванням.

Автор: fundsfreedom.com
  Фінансова грамотність дозволяє свідомо керувати грошима, не здійснювати непродуманих витрат і примножувати матеріальні блага
Фінансова грамотність дозволяє свідомо керувати грошима, не здійснювати непродуманих витрат і примножувати матеріальні блага

Що в себе включає розумне керування фінансами

Фінансова грамотність – це набір навичок, які допомагають свідомо керувати грошима, не здійснювати непродуманих витрат і примножувати матеріальні блага. Її фундаментом є:

● контроль доходів і витрат;

● накопичення;

● позики, кредити та оцінка власної платіжності;

● інвестиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям бракує цих знань - експерт про появу нових шкільних предметів

Де шукати інформацію, яка допоможе грамотно управляти фінансами

На порталі fincult.kz зібрано багато корисних матеріалів, які дозволяють орієнтуватися в складному світі фінансових операцій, фінтех-продуктів і державних програм, пов'язаних з матеріальною підтримкою казахстанців. У блозі на сайті регулярно публікуються статті та новини про законодавчі зміни, нарахування пенсій, стипендій та соціальної допомоги, оподаткування та способи пасивного заробітку.

Інформація надається в простій і зрозумілій формі, доступній людям, які не надто розуміються в складній термінології, але вже роблять перші кроки в сторону грамотного планування сімейного бюджету і шукають шляхи отримання додаткових доходів.

Курс фіата

Для казахстанців, які планують міжнародні операції або хочуть завершити вигідну обмінну операцію, на сайті Fincult доступний актуальний курс валют, популярних на території країни:

● долара;

● євро;

● юаня;

● рубля.

Інформація оновлюється щодня. На порталі доступні курси Нацбанку Казахстану, комерційних банків з філіями в Астані та інших містах, обмінних пунктів в Актобе, Актау та Алмати.

Корисні сервіси

У розпорядженні користувачів фінансового порталу – зручні інструменти, які допоможуть розрахувати:

● дохід від депозиту;

● графік погашення і переплат по кредиту, в тому числі за державною іпотекою "Баспана хіт";

● адресну соціальну допомогу малозабезпеченим категоріям населення.

Використання готових онлайн-калькуляторів лишає необхідності проводити самостійні обчислення або шукати необхідні сервіси на різних ресурсах.

Що дає фінансова грамотність

Накопичення знань і розвиток навичок по управлінню фінансами і матеріальними активами дозволяє:

● самостійно, без сторонньої допомоги приймати вигідні для себе фінансові рішення;

● зберегти накопичення в умовах інфляції, мати фінансову подушку на екстрений випадок;

● знизити витрати та оптимізувати бюджет;

● ефективно інвестувати надлишкові кошти.

Міністерство освіти й науки України затвердило освітню програму для учнів п'ятих-дев'ятих класів. У типових навчальних планах, які є частиною програми, з'явився новий предмет "Підприємництво і фінансова грамотність".

Gazeta.ua запитала школярів та їхніх батьків: чи потрібен такий навчальний предмет учням.

Зараз ви читаєте новину «Фінансова грамотність для жителів Казахстана: як навчитися керувати грошима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі