Ірина Попович із Звенигородки на Черкащині вже другий рік робить заготівлі на зиму в автоклаві. Готує в них м'ясо, каші, варення, сік й згущене молоко. Зізнається, що раніше процес заготівлі забирав багато часу й нервів.
"Робила тушонку в зажимах для консервації. Треба постійно стояти, контролювати, процес. Та й все одно не вгледиш - банки потім здуває, розриваються. Потім ходиш, збираєш те скло. Шкода м'яса і своєї роботи над ним. Та й ціна на газ постійно росте, а я не така багата, щоб платити за щонайменше 4 години відкритого вогню".
Про готування в автоклаві вперше розповів сусід по вулиці.
"Він їздить до старенької матері, вона ходить, але варити часто їсти - важко. Готує їй у автоклаві каші з овочами й шматочками курятини. Ввечері, перед виїздом ставить банки. А зранку дістав охололі й поїхав. Я вчепилася за цю ідею, бо постійно їздимо з чоловіком навідувати батьків. Не завжди за роботою є час готувати щось кулінарне. Та маємо доньку студентку. Напакували тушонки, вареників домашніх, варення до чаю. Наче не багато, а вже легше на сімейний бюджет".
Є два типи автоклавів: газові, що працюють від зовнішнього тепла, й електричні.
"Наші автоклави оснащені всіма необхідними приладами. Усередині мають манометр для контролю тиску й термометр. Якщо тиск у пристрої перевищить норму, захисний клапан випустить повітря і не дасть зламатися", - говорить продавець газових і електричних автоклавів Микола Якимчук.
Всі автоклави мають детальну інструкцію й книжку рецептів. В них детально описані способи приготування консервів, температура і час витримки.
"Зараз саме сезон заготівлі домашньої живності - качок, гусей, курятини. М'ясо, тушковане в автоклаві, зберігає смак більше року. Рекомендую купувати великі, на 40 або 32 півлітрових банок. Менше банок ви завжди зможете помістити у більший автоклав, а от більше банок у малий - навряд", - говорить Микола.
Найулюбленішим сімейним рецептом Ірина Попович називає гуляш з овочами.
"Виходить такий смачний, що доводиться діставати ще одну банку на добавку. Для гуляша візьміть 4 кг м'яса і обсмажте його шматочками. Потім візьміть 700 г смальцю, 250 г цибулі, 300 г помідорів і 150 г борошна. Перемішайте всі інгредієнти, посоліть. На дно чистих банок складіть спеції - лист і перець горошком. А зверху змішану масу. Пам'ятайте про вільне місце до верху банки", - розповідає господарка.
Далі банки потрібно закатати й поставити у автоклав. Витримати 40 хв за температури 120°С. Потім автоклав треба вимкнути й дочекатись, поки банки охолонуть.
Наші автоклави українського виробництва. Прослужать вам більше 50 років. Даємо гарантію на виріб.
Детальніше за тел.: (050) 376 60 86; (067) 370 27 22.
Або переходьте в каталог на нашому сайті autoclav.com.ua.
Коментарі