пʼятниця, 02 жовтня 2020 12:00

Як виїхати вчитися за кордон? Чек-лист

Освіта за кордоном з кожним роком стає доступнішою для українців. Проте більшість абітурієнтів не знає, що потрібно, щоб вчитися за кордоном. Освітня компанія Karandash підготувала докладний чек-лист, як вступити до вишу за кордоном.

  У багатьох країнах пропонують якісне навчання відразу в багатьох сферах
У багатьох країнах пропонують якісне навчання відразу в багатьох сферах

Крок перший: збір інформації

Почати готуватися до переїзду краще за рік-півтора.

1. В першу чергу визначтесь з рівнем освіти — дипломні програми, бакалаврат, магістратура, докторантура.
2. Виберіть бажаний напрямок. Як орієнтовний, адже закордонні університети пропо-нують набагато більше спеціальностей і навіть такі, яких немає в українських вишах.
3. Визначтесь з країною навчання. Щоб знайти кращий варіант, вивчіть міжнародні рей-тинги університетів та країн для здобуття освіти. Важливо, щоб в країні було достат-ньо гідних пропозицій за обраним вами напрямком.

У багатьох країнах пропонують якісне навчання відразу в багатьох сферах. Наприклад, освіта у Нідерландах вважається класичним і цінується у всьому світі, незалежно від спеціальності.

При виборі країни також враховуйте інші фактори: знання іноземних мов, середня вартість освіти, бажання подальшої еміграції, наявність родичів або нерухомості в іншій країні, осо-бисті переваги. Після цього можна вивчити сайти ВНЗ в обраній країні та прийняти оста-точне рішення.

Також зверніть увагу на викладацький склад, наявність студентського містечка, організацію навчального процесу, наявність студентських гуртків і секцій, бібліотечний фонд і інші важ-ливі дрібниці.

Відразу вивчіть список документів для вступу і зверніть увагу на необхідність скласти міжнародний тест з іноземної мови:

• англійська — IELTS, TOEFL;
• французька — DELF;
• німецька — TestDaF;
• іспанська — DELE тощо.

Крок другий: знайомство з культурою — особистий досвід

Школярі та студенти можуть відправитися на навчання за кордон на короткострокові курси (від 2-3 тижнів до декількох місяців). Це чудовий шанс познайомитися з країною та універ-ситетом ближче, випробувати на собі студентство за кордоном, завести перші знайомства і підтягнути рівень мови.

  У багатьох країнах пропонують якісне навчання відразу в багатьох сферах
У багатьох країнах пропонують якісне навчання відразу в багатьох сферах

Не у всіх вишах можна поступити відразу після школи. В Англії, Німеччині та деяких інших країнах в університети беруть тільки після підготовчих курсів або 1-2-х років бакалаврату в рідній країні. На підготовчі програми краще записуватися при університетах.

Крок третій: подача документів і переїзд

Підготуйте всі необхідні документи, зазначені на сайті вишу, і подайте заявку. Паралельно збирайте пакет паперів для студентської візи (перелік документів можна дізнатися в кон-сульстві). Іноді слід ще і скласти вступні іспити (залежить від вимог конкретного ВНЗ). Після зарахування оплатіть вартість навчання і тільки потім подавайте документи на сту-дентську візу.

Підготовка до переїзду може бути хвилюючою і навіть стресовою. Але не впадайте в паніку. Просто дійте послідовно за цим списком або довіртеся менеджерам агентства Karandash. І питання як вступити за кордон більше не буде проблемою!

Зараз ви читаєте новину «Як виїхати вчитися за кордон? Чек-лист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі