середа, 08 квітня 2015 09:30

Як не попастися на зірочку в депозитному договорі

Як не попастися на зірочку в депозитному договорі

Панічні настрої серед українських вкладників помалу стихають - клієнти почали поступово повертати гроші в банки, але тепер пильніше й уважніше підходять до вибору фінансового партнера. Редакція сайту gazeta.ua розповість, чому варто уважно читати депозитний договір, чим відрізняються акційні пропозиції і "зірочки" від прозорих умов і на які критерії варто звернути увагу при виборі банку для розміщення депозиту.

Часто клієнт помічає в рекламі лише високу ставку, але коли він приходить в банк, виявляється, що отримати максимальний процентний дохід він може лише при виконанні "додаткових" умов: розмістити депозит через інтернет-банкінг, бути постійним вкладником або, навпаки, новим клієнтом, перерахувати кошти з іншого банку тощо.

Такі прийоми найчастіше використовують невеликі банки, тоді як банки з іноземним капіталом частіше дотримуються політики прозорості у відносинах з клієнтами і набагато рідше використовують такі "сюрпризи" в рекламі та договорах. Наприклад, у банку VTB підкреслюють, що хоча боротьба за кошти клієнтів в умовах кризи посилилася, банки, які роками заробляли авторитет і довіру вкладників, не стануть ризикувати своєю репутацією заради миттєвого прибутку. "Пропонувати клієнтові високі відсотки при безлічі обмовок, виносок і зірочок – такий формат роботи абсолютно не відповідає стандартам крупних міжнародних банків. Такі практики повинні піти в минуле, тим більше що наші клієнти стають усе більш досвідченими і вже можуть відрізнити чесну ставку від рекламної пропозиції", - відзначає Марина Кшиніна, начальник управління пасивних, комісійних і сервісних продуктів банку VTB (Україна). "Ми ж у VTB вирішили піти клієнтам назустріч: для того, щоб клієнти відчували себе упевненіше, в нашому банку при розміщенні вкладу "Класичний" із ставкою 25% клієнт гарантовано через 3 місяці отримає і суму депозиту, і нараховані відсотки. Це – ідеальні умови, адже ще зовсім недавно для отримання такої високої ставки потрібно було розміщувати депозит не менше ніж на рік".

Ще одне важливе питання, яким задаються багато клієнтів, – чи можливо у разі потреби достроково забрати свої "кровно зароблені", та ще і без втрати процентного доходу? Питання актуальне, адже в основному високі процентні ставки діють для довгострокових – від 6 місяців до року – депозитів. Gazeta.ua поцікавилася, чи втрачає вкладник відсотки при достроковому розірванні: "Зазвичай банки при розірванні вкладу дійсно штрафують клієнтів, різко знижуючи процентну ставку, - говорить Марина Кшиніна. "VTB йде назустріч навіть найобережнішим клієнтам – за умовами того ж "Класичного" депозиту наші клієнти можуть забрати вклад у будь-який момент, практично не втрачаючи зароблені відсотки".

Зараз ви читаєте новину «Як не попастися на зірочку в депозитному договорі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі