середа, 10 квітня 2024 20:53

У Росії підмокла владна вертикаль

Випадково чи символічно, але після виборів президента у країні-агресорі потрясіння за потрясінням: не встигли оговтатися від теракту у "Крокусі" та здригнутися від атак безпілотників по НПЗ в Татарстані, як нова напасть. Цього разу не рукотворна, а стихійна. Хоча у Кремлі мають сумніви у цьому. Чому через весну та довгоочікуване тепло росіяни можуть збунтуватися, - досліджувала Gazeta.ua.

Захлинулися мільярдом

5 квітня на річці Урал в РФ поблизу міста Орськ прорвало дамбу, причому відразу у двох місцях. Місто затопило. Місцева влада оголосила режим підвищеної готовності, призупинив роботу місцевий нафтопереробний завод.

 


У соцмережах писали, що дамба підтікала до цього кілька днів поспіль, жителі повідомляли владу, але ніхто нічого не робив. Відтак довелося евакуювати близько 6 тисяч жителів міста Орськ. Це був початок. Станом на вечір 9 квітня стався ще один прорив і велика вода підійшла до Оренбурга - міста з населенням у кількасот тисяч осіб. У першій половині дня 10 квітня рівень води у річці Урал перевищив небезпечний показник більш ніж на півметра, затопило набережну та окремі райони міста.

9 квітня офіційно підтопленими визнано 12 тисяч 464 житлових будинки, 14 тисяч 566 приватних ділянок та 16 споруд установ охорони здоров'я. За ніч 10 квітня додалися ще 300 затоплених будівель в Оренбурзі, вода підступає до багатоповерхівок.

Бобри і миші підтопили дві держави

Річка Урал повноводна і норовлива, тому будівництво системи дамб розпочиналося у 2013 році пафосно: покладемо край повеням! На це було витрачено близько 910 мільйонів рублів. У 2014 році роботи було завершено, а об'єкти здані.
Проблема полягає у тому, що система дамб була збудована протиприродно, - вважає екологічний активіст Олег Сімонов: "Дамби зведені з боків і фактично "стискають" річку. Тому конструкції можуть бути зношені швидше".
А якщо їх ще гризуть бобри та миші, взагалі катастрофа - директор АО "Спецстрой" (підрядник спорудження дамби) Сергій Комаров за кілька секунд прославився на всю Росію тим, що у прямому ефірі озвучив нібито справжню причину прориву дамб. За його словами, споруду підточили гризуни. Щоправда, спочатку версія була інша: буріння у заборонених місцях для того, щоби скинути стічні води. Утім, бобри перемогли. "Дво- або трисантиметрової дірочки вистачило, щоб вода пішла через дамбу", - заявив він.
І підмочила відносини двох держав: РФ та Казахстану.

Вода поділила

Бо наступні під ударами великої води з Уралу Тюменська та Курганська області РФ, а далі - Казахстан. Президент країни Касим-Жомарт Токаєв звернувся до народу щодо очікуваної повені, пообіцяв допомогу, але жодним словом не дорікнув Росії за "діряву" дамбу. Тим не менше, з Путіним 9 квітня обговорив рекордний за 80 років паводок. Вочевидь, розмова вийшла не дуже доброю, оскільки повноважний представник Путіна в Уральському федеральному окрузі Володимир Якушев заявив, що Казахстан мав "більш узгоджено" скидати воду у своїй системі водосховищ, щоб Росія могла уникнути паводку в Курганській та Тюменській областях. Реакція Казахстана поки що невідома. Скоріш, її не буде.
Бо у Росії з Оренбургом ще будуть проблеми: в сусідньому Орську, який залило водою ще 5 квітня, люди вийшли на давно небачений у цих краях стихійний мітинг.

"Вимкни мобільний, візьми човен"

Під місцевою адміністрацією, за різними оцінками, зібралося від кількасот до кількасот тисяч жителів.
Вони записали відеозвернення до Путіна із закликом "допоможи!", вимагали відставки мера Орська Василя Козулиці, скаржилися на малі суми компенсацій та вимагали зустрічі з губернатором краю Денисом Паслєром.

 

За словами жителів, ще 3 квітня місцева влада звітувала про нормальний стан дамби, а 4-5 квітня люди помічали протікання, повідомляли владу, та нічого зроблено не було. Ба більше - виявляється, евакуацію було оголошено ще 3 квітня, але мешканцям Орська про це повідомили постфактум, коли вода затопила більшість осель. Поліція намагалася розігнати людей, та марно. Ініціативна група все-таки прорвалася до Паслєра, однак розмова вийшла дивна: губернатор зажадав вимкнути мобільники, поскаржився на відсутність відпустки, поставив як приклад тих містян, що за свої кошти взяли човни і рятують постраждалих.
Отже, залишалося тільки фінансове питання: росіянам оголосили мізерні суми компенсацій за втрачене майно.

"Уявіть, за все майно, набуте протягом життя і втрачене, дадуть 100 тисяч рублів, тобто, близько однієї тисячі доларів США, якщо не все майно втрачене, то по 500 доларів, - описав ситуацію політтехнолог Михайло Шейтельман. - Усе життя - і одна тисяча доларів! І куди з цією тисячею? Люди просять дати більше. Але місцева влада в Росії не розпоряджається грошима, за кожною копійкою треба ходити до Центру, натомість жителі на таких мітингах шукають нових путіних, місцевих, щоб "порєшалі".

Добилися і впали у розпач

Кілька днів тому до Оренбурга вилетіла представницька делегація: міністр надзвичайних ситуацій РФ Олександр Курєнков, повноважний представник президента РФ у Приволзькому федеральному окрузі Ігор Комаров, губернатор Оренбурзької області Денис Паслєр. Гості відвідали пункт тимчасового розміщення евакуйованих та 9 квітня закликали жителів полишити домівки. Тобто фактично розписалися у власній безпорадності. Єдине, що вирішили, - збільшити компенсаційні виплати удвічі. Відтепер кожному постраждалому виплатять по 10 тисяч рублів упродовж кількох місяців плюс 100 тисяч за все втрачене майно і по 50 тисяч за частково втрачене. З федерального бюджету на це виділили 21 мільярд рублів.
Але на мітингу в Орську лунали й більш небезпечні фрази. Люди нарікали, що Москва приділяє більше уваги Криму та так званій "СВО", а не росіянам.

Як не рідні

"Ми як не рідні", - сказала спересердя одна з мешканок. "Що нам, відділитися як Криму? Бо туди воду швидко провели усім миром. А нам - ні", - говорили у відчаї учасники акції протесту. Ступінь цього відчаю якраз і демонструють заклики "Путін, поможи!"

 


"Громадяни виходять і волають, "Путін, порятуй!" Виглядає так, що Путін для них ніби Бог, який тільки і може порятувати від природного лиха, - зауважив Михайло Шейгельман, - бо місцева влада щось робить, якісь човни плавають, щось розвозять, але ефект нульовий".
На подив, Орськ і Оренбург мають вагомі права чекати допомоги від свого президента, бо на його виборах у даному регіоні була найвища явка по Росії, більш ніж 70%. І що на це відповів Путін, коли до його відданих виборців прийшла біда?
Зранку 10 квітня його прес-секретар Дмитро Пєсков првідомив, що нині поїздка президента РФ до Оренбурга не планується. У Кремлі бачили відеозапис спілкування Паслєра з мешканцями затоплених районів, додав Пєсков, "влада регіону робить усе для допомоги людям".

Скільки витримає

Навіть російські експерти вже бачать, що гнила не стільки дамба, скільки російська система влади. "Ми бачимо справжню ефективність системи, де керівники призначаються за принципом лояльності", - розповів опозиційний російський політик Олег Степанов.
Чиновник хоче завжди бути сервільним і не турбувати високе начальство по дрібницях, - наголосив геолог Костянтин Ранкс.
Незадоволення у росіян проривається не вперше, - наголосив кандидат політичних наук Олексій Буряченко. Минулої зими у підмосковному Подольську через пошкодження теплотрас без опалення та гарячої води у двадцятиградусні морози залишилися понад 170 багатоквартирних будинків та муніципальних закладів. Мерзнути довелося близько тижня. Путін тоді до замерзлих жителів не їздив. Не приїде і тепер, - пояснив Олексій Буряченко, бо має асоціюватися у росіян із хорошими новинами. Тому, зазначив експерт, учасники стихійного мітингу, можливо, і побачать свого кумира, але тільки за умови, коли будуть більш-менш зрозумілі наслідки лиха. Якщо ж ефективних рішень не буде, "він і далі ховатиметься у бункері", - наголосив експерт.

Повінь зв'яже Путіну руки

Але, прогнозує Буряченко, електорально Орськ та Оренбург для Путіна втрачені. У Кремлі це усвідомлюють, тому шукають відмовки та вже зондують ґрунт задля пошуку винних. Вже є звинувачення на адресу Казахстану, а це продовжує лінію "ворогів", проти яких ведеться "СВО".
"Але люди вже вголос питають, чому вони мають годувати Москву, яка нічого для них не робить, або йти вмирати в Україну, яка їм нічого поганого не зробила? Я очікую, що цей мітинг був не останній. Наразі від того, наскільки комплексними будуть дії центральної та місцевої російської влади, належать масштаби протестів. Не виключені кадрові ротації у владі. Але ця ситуація обмежує і самого Путіна. Наприклад, якщо він оголосить мобілізацію, навряд чи у даних регіонах змовчать", _ підсумовує експерт.

Годівничка для бобрів

Окрім підвищення сум виплат, є ще одне конкретне рішення російської влади - в Орську побудують нову дамбу. За словами губернатора краю, це буде повноцінний проєкт, бо "ми вже розуміємо, які у нас бувають відповідні ризики з точки зору напору води". Натомість очільник Мінбуду РФ Ірек Файзуллін пообіцяв не нову, а реконструкцію вже існуючої дамби, та тільки після того, як піде вода. Спад повені очікується в Оренбурзі після піку 15-17 квітня.

Зараз ви читаєте новину «У Росії підмокла владна вертикаль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі