пʼятниця, 17 квітня 2020 08:02

Карантип, зумитись, ефпешка - слова, які увійшли у вашу мову під час карантину
5

Карантин в Україні триває більше місяця. Українці змушені не виходити на вулицю без потреби, носити маски та користуватися антисептиками. В мову українців увійшли нові слова, які стали частиною життя.

Gazeta.ua зібрала слова, які з початком самоізоляції увійшли в лексикон українців.

Слово "карантин" походить від італійського ''quaranta'', що перекладається, як ''час, що триває сорок днів''. У Венеції у Середньовіччі видали указ про необхідність примусового поселення тих людей, що прибували до Венеції, на околиці в спеціально відведених будинках протягом 40 днів з постійним спостереженням за ними. Так хотіли вберегти місто від епідемій чуми та віспи.

Корона, ковідка – вірус сімейства коронавірусів, який вперше зафіксували у Китаї. Вакцини проти нього немає.

Чума 21 століття – назва пандемії коронавірусу Сovid-19, який почали порівнювати із середньовічними епідеміями чуми.

Карантип – карантинні заходи, запровадженні для зменшення поширення коронавірусу. Назва з'явилася по аналогії з фестивалем музики Казантип, який до анексії Криму Росією проходив на півострові.

Намордник, качечка – медична маска, без якої під час карантину не можна виходити на вулицю. Символ епохи коронавірусу. Через дефіцит медичних масок їх почали виготовляти вдома із підручних матеріалів. На початку квітня з'явились дизайнерські засоби захисту.

Автор: Андрій Жигайло
  Медична маска стала символом 2020 року. Без неї не можна виходити на вулицю та відвідувати публічні місця у всіх куточках світу
Медична маска стала символом 2020 року. Без неї не можна виходити на вулицю та відвідувати публічні місця у всіх куточках світу

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підсумки карантину: штраф за вхід в АТБ і продаж вживаних штанів

''Ефпешка'' - медичний респіратор серії ffp2 та ffp3, який можна багато разів використовувати. Дефіцитний товар, які варто при можливості передавати у лікарні.

Спирт, свята вода, намаз - антисептик, розриває жирову оболонку Сovid-19 та робить його не активним.

Самоізоляція – постійне перебування вдома, щоб не заразитись коронавірусом. На самоізоляції перебувають українці, які контактували з хворими на Сovid-19. Штраф за порушення самоізоляції в Україні – 17 тис. грн.

Через дефіцит саме медичних масок, їх почали масово виготовляти вдома з підручних матеріалів

Обсервація – двотижневе перебування в спеціальному санаторії заробітчан та українців, які повернулись за кордону. Також на неї можна загриміти за порушення умов самоізоляції.

Дистанційка, удальонка – робота вдома на час карантину. Стосується в основному офісних працівників.

1,5 метра, соціальна дистанція - мінімальна відстань між людьми, як того вимагають правила карантину.

Автор: konivjab.net
  За правилами карантину люди повинні дотримуватися дистанції у 1,5 метра
За правилами карантину люди повинні дотримуватися дистанції у 1,5 метра

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрофізик потрапив до лікарні через "антикоронавірусне намисто"

Досить шастать – заклик міського голови Києва Віталія Кличка залишатись вдома. Фраза стала мемом, а мер носить маску з таким закликом.

Автор: Антикор
  На один з брифінгів про коронавіруси Кличко прийшов у масці з написом "#Досить шастати". Згодом фразa з`явилась на білбордах
На один з брифінгів про коронавіруси Кличко прийшов у масці з написом "#Досить шастати". Згодом фразa з`явилась на білбордах

ШВЛ – штучна вентиляція легень. ''А скільки у лікарні є апаратів штучної вентиляції легень?'' – нове запитання, які постійно лунає до влади будь-якого міста. Хворі на Covid-19 потребують допомоги у диханні - вірус в першу чергу вражає легені.

Картонка, мультипаспорт - спеціальна перепустка, яка дає можливість потрапити у громадський транспорт у часи карантину. Діє у Києві, Дніпрі та ще кількох містах.

Третій зайвий – заборона українцям збиратись більше, ніж по двоє. Поліцейські мають право штрафувати на 17 тис. грн за пересування вулицею натовпом. Троє і більше осіб можуть ходити, якщо двоє з них є батьками дитини і ведуть її на прогулянку.

Коронавірусна вечірка – тусовка вдома, незважаючи на заборону збиратисьь. У Нью-Йорку 29 березня 22 людини вирішили провести таку вечірку, щоб заразити один одного і повернутися до звичайного життя після цього. З них 2 померло а 6 - потрапили в реанімацію.

Людина повинна прикріпити подушку до голого тіла ременем. Фотографію викласти в соцмережі

Космонавт, хімік – медик чи працівник комунальних служб, який дезінфікує місце, де перебував хворий на коронавірус. Назва пішла від того, що люди змушені працювати у спеціальних костюмах, в яких схожі на космонавтів.

''Закрийте вікна на ніч, вертольоти розпилюватимуть хімію'' – фейкове повідомлення, що ніби влада розпилюватиме над містами вакцину від коронавірусу.

''Мене не бере, я 100 грам п'ю'', - заперечення від людей, які не ігнорують норми карантину.

#QuarantinePillowChallenge – серія фотографій у соцмережах, яка полягає в тому, що людина має прикріпити подушку до голого тіла ременем. Світлину викласти у соцмережі. Інші карантинні челенджі – гра в футбол туалетним папером чи чудернацькі маски із підручних речей – прокладки, ліфчики чоловічі труси та інші.

Автор: Андрій Жигайло
  Домашня вечірка у киян в період карантину
Домашня вечірка у киян в період карантину

Преміум-акаунт – сайт для дорослих Pornohub на час карантину відкрив доступ для всіх до еротичних відео. Також безплатний місячний доступ зробила платформа кіно Netflix. Також бесплатні відеолекції видають дистанційні платформи для навчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголених грудей поменшає. Коронавірус підкосив журнал Playboy

Зумитись, піжама-паті – офіційні зустрічі офісних працівників на порталі відеоконференцій Zoom, яка дає можливість підключити до 500 осіб.

Онлайн-вечірка - п'янка через відеоконференцію у Instagram чи Facebook. Учасники одночасно вмикаються на одному каналі та

Вигуляти собаку - вийти в парк або сквер на легальну прогулянку. За введеними в Україні правилами карантину, на вулиці можна перебувати, якщо виходити на прогулянку із дітьми, або на вигул домашніх тварин.

Коронакриза - криза спричинена коронавірусом та загальносвітовим карантином. ''Економічні наслідки коронокризи можуть збільшити кількість людей у світі, які проживають за межею бідності, на 500 мільйонів, пише у своєму матеріали агенція Bloomberg.

Ковідідіоти, коронадіоти - люди, які скуповують мішками сіль, гречку, цукор та борошно.

Туалетний папір, гречка - ''набір апокаліпсису'', який у перший день змели з прилавків українці. На продукти моментально зросли ціни, а в магазинах почався дефіцит товарів. Ситуація дійшла до того, що Кабмін ввів державне регулювання цін на товари першої необхідності. Водночас, деякі торгові мережі почали обмежувати продаж товарів в одні руки.

Із 6 квітня в Україні діють посилені карантинні обмеження у зв'язку з поширенням коронавірусу.

Громадянам заборонено пересуватися більш ніж по двоє, за винятком випадків супроводу дітей. Вводиться обов'язкове носіння маски або респіратора в громадських місцях.

Зараз ви читаєте новину «Карантип, зумитись, ефпешка - слова, які увійшли у вашу мову під час карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі