четвер, 11 вересня 2008 19:21

Через поцілунок може передатися туберкульоз і виразка шлунка

Усі хвороби, які передаються повітряно-крапельним шляхом, можуть потрапити в організм людини через поцілунок зі слиною зараженої людини.

— Це може бути дифтерія, туберкульоз, кір, краснуха. Усі вірусні інфекції дихальних шляхів, в тому числі грип, — розповідає заступник головного лікаря обласної санітарно-епідеміологічної станції Наталія Горбенко. — Теоретично може передатися й виразка шлунка та сказ. Але коли вас вкусить скажена тварина й ви захворієте, то навряд чи підете із кимось цілуватися, бо це важка недуга.

Кір, краснуха та гострі вірусні інфекції супроводжуються температурою, нудотою, головним болем, слабкістю. Дифтерія починається ангіною.

— Науковці стверджують, що навіть сифіліс, СНІД і гепатит В можуть передатися через поцілунок, якщо в роті є якісь мікротравми, — каже Горбенко. — Але це недостатня концентрація вірусу. В основному ці хвороби передаються статевим шляхом чи внаслідок переливання крові.

Для запобігання зараження лікарі радять піднімати імунітет.

— Чоловіку й жінці, які хочуть мати дитину, необхідно ще перед зачаттям перевірити себе на відсутність ТОРЧ-інфекцій (токсоплазмоз, краснуха, цитомегалія, герпес. — "ГПУ"), — каже Горбенко. — Бо, приміром, цитомегаловірус через плаценту переходить і до майбутньої дитини.

Зараз ви читаєте новину «Через поцілунок може передатися туберкульоз і виразка шлунка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі