четвер, 23 серпня 2018 14:15

Україні загрожує дефолт?

Україні загрожує дефолт?
После повышения цены на газ для населения ежемесячная платежка обычной семьи с Полтавщины вырастет минимум на 1000-1500 гривен

Без чергового траншу МВФ нам не розрахуватися за старі борги, накопичені у період 2007-2013 років. Протягом найближчих двох років чинний український Уряд має погасити державний борг у сумі близько 18,5 мільярдів доларів. Несплата державного боргу потягне за собою більш глобальні проблеми для України – девальвацію гривні, стрімке здорожчання всіх товарів, заморожування зарплат і пенсій, тотальне безробіття. Словом, кризу в державі.

Що ж вимагає Міжнародний Валютний Фонд від України цього разу? За черговий кредит уряд має підвищити ціну на газ для населення до 11 гривень за кубометр. Відтак щомісячна платіжка пересічної родини з Полтавщини зросте щонайменше на 1000-1500 гривень. Український Уряд веде переговори з МВФ вже рік і шукає компромісне рішення, адже таке різке підвищення тарифів на блакитне паливо значно похитне економічну і соціальну стабільність в державі. Борги населення за спожитий газ і тепло стрімко почнуть рости. Люди не в змозі будуть сплачувати такі суми самотужки, тому державі доведеться брати на себе часткову компенсацію витрат. Це призведе до збільшення кількості субсидіантів – їх стане на півтора мільйона більше. Немає сумніву, що навколо цього рішення почнеться і багато політичних спекуляцій, адже підняття тарифів є завжди непопулярним кроком.

Заступник керівника Стратегічної групи радників з підтримки реформ (SAGSUR) Павло Кухта переконаний, що в цій ситуації альтернатив лише дві: "Дуже жорсткий секвестр бюджету або дефолт. Секвестр такого масштабу означає, щонайменше, повне згортання державних інвестицій та значне скорочення заробітних плат в бюджетному секторі та соціальних виплат. А ось дефолт взагалі зачепить рівномірно всіх – через глибоку девальвацію (як вам долар по 40 гривень? а по 50?), стрибок інфляції та зростання безробіття. До речі, секвеструвати бюджет при дефолті теж доведеться", – вважає Павло Кухта.

Утім, міжнародні кредитори непохитні. Вони не пристали на жодну пропозицію українського Уряду і відхилили щонайменше 8 компромісних варіантів від України.

Як зазначає у виданні "Новоє врємя" Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса:

"Борг призвів до різкої девальвації, за яку всі українці заплатили високою інфляцією останніх років. Якщо ми не залучимо кошти МВФ, щоб розрахуватись зі старими боргами, – на нас чекає дефолт. Якщо ми не піднімемо тарифи, то МВФ не дасть нам транш. Якщо ми не отримаємо транш від МВФ, то ніхто інший нам теж грошей не дасть. Адже це буде сигнал, що українці знову втратили адекватність. Це значно гірше, ніж підняття ціни на газ. Але якщо підняття ціни буде підйомним для населення. МВФ говорить про ціну для населення порядку 10000 грн за тисячу кубів газу. Ми маємо погодитись, що маємо жити за коштами, але маємо розуміти, що ціна має бути такою, яку населення здатне заплатити", – переконаний Сергій Фурса.

Наразі переговори українського уряду з МВФ тривають, так чи інакше найближчим часом компромісне рішення має бути знайдено, і воно має задовольняти обидві сторони. Українцям же у будь-якому випадку доведеться тугіше затягнути паски і сподіватись на теплу зиму. Адже заплатити більшу суму за комуналку все ж буде легше (бо є альтернатива оформлення субсидії), ніж залишитись без роботи і можливості заробляти гроші на харчі і речі першої необхідності. Чергова затяжна криза Україні зараз не потрібна.

Зараз ви читаєте новину «Україні загрожує дефолт?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі