пʼятниця, 30 квітня 2010 09:07

Можливості чиновників розширюються

Верховна Рада ухвалила в першому читанні Держбюджет-2010. Економічний експерт 44-річний Борис Кушнірук виділив п"ять речей, що характеризують його.

1. Жодних реформ в економіці й соціальній сфері не буде. Потрібно було змінити ставлення до соціальних виплат — створити єдиний реєстр отримувачів пільг. Бо в нас є особи, які працюють у парламенті, і користуються пільгами з оплати комунальних послуг. Хтось раз побув у Чорнобилі — і вже має статус ліквідатора.

2. Мета уряду — утримати економічну ситуацію за рахунок податкового та адміністративного тиску на малий і середній бізнес. Збираються збільшити податки і акцизи, скасувати спрощену систему оподаткування. Це різко погіршить умови ведення бізнесу.

3. Корупційні схеми залишаються. Насамперед це стосується відшкодування ПДВ і державних гарантій для кредитування українських підприємств. Можливості чиновників навіть розширюються. Бо якщо дії попередників були поза законом, то дії нинішніх урядовців будуть узаконені. Скажімо, Кабмін може видавати гарантії для кредитування "інвестиційних, інноваційних, інфраструктурних та інших проектів, реалізація яких сприятиме розвитку економіки". Під це можна підвести що завгодно.

4. До кінця осені слід очікувати зростання інфляції та падіння курсу гривні. Інфляцію і курс можна штучно утримувати адміністративними важелями, але доведеться вдатися до емісії грошей. Тож зростуть комунальні тарифи, ціни на товари та послуги.

5. Бюджет реалістичніший за попередній, але підхід до його формування не змінився. Законопроект майже дослівно повторює торішній закон про бюджет. Дефіцит зазначений у розмірі 5,33 відсотка ВВП, але реально він буде вдвічі більшим, бо джерела багатьох видатків не визначені.

Зараз ви читаєте новину «Можливості чиновників розширюються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути