субота, 23 вересня 2023 14:19

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський перерахував основні перешкоди для проведення виборів

Зеленський перерахував основні перешкоди для проведення виборів
Питання проведення виборів під час воєнного стану не актуальне, заявив президент Володимир Зеленський. Фото: скріншот

Питання проведення виборів під час воєнного стану не актуальне.

Закон забороняє у час війни проводити ті чи інші вибори. Про це на брифінгу під час візиту до Канади заявив президент Володимир Зеленський, який назвав п'ять перешкод для проведення виборів.

"Питання виборів через безпеку сьогодні не актуальне. Закон забороняє у час війни проводити ті чи інші вибори. Я готовий абсолютно. Але безпека – складний елемент проведення виборів. Перша складність у тому, щоб вибори пройшли демократично і прозоро. Для цього потрібні незалежні спостерігачі", – сказав Зеленський.

Друга історія, за словами Зеленського, як голосувати людям на тимчасово окупованих територіях.

"Я не говорю про ті території, які були окуповані Росією з 2014 року, ми говоримо про те, що було окуповано з 24 лютого", – сказав президент.

По-третє, зазначив Зеленський, велика кількість українців – не сотні тисяч, а мільйони – за кордоном.

"Як організувати цей процес? Поки що ніхто не може знайти на це відповідь", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський повертається з Америки з пакетом військової допомоги, але без ATACMS

Наступне питання, на якому акцентував увагу президент, – це гроші, яких в Україні вистачає тільки на фінансування армії.

"Дефіцит державного бюджету вимірюється сотнями мільярдів гривень, його потрібно буде закрити або коштом міжнародної допомоги, або запозиченнями. Коли парламент або уряд хочуть направити гроші на той чи інший напрямок, окрім зброї, суспільство не готове це підтримувати. І не просто не готове, воно проти максимально, тому що йде війна", – додав президент.

Остання і найбільша, на думку Зеленського, перешкода – це голосування військових.

"Мільйон людей, як в окопах вони будуть голосувати? Як вони голосуватимуть навіть на дільницях біля лінії фронту? Все повинно бути в бомбосховищах, тому що ми знаємо Росію, вона розстріляє всіх людей, які прийдуть. І хто зі спостерігачів піде в окопи, готовий приїхати і там працювати, щоб вибори пройшли прозоро?", – каже глава держави.

За його словами, якщо в цілому говорити про військових, то всі повинні зрозуміти, що це може бути найбільшою несправедливістю.

"Люди, які захищають права і свободи громадян, не будуть мати права і свободи проголосувати. Це нонсенс", – сказав Зеленський.

Поки в Україні триває активна фаза військових дій, вибори в таких умовах провести неможливо. Є ризики пов'язані з російською агентурою.

Про це сказав секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов під час спеціальної події Київського безпекового форуму.

За його словами, Україна має як демократична країна забезпечити кожному громадянину право на голосування, але в поточних умовах це вкрай складно реалізувати. Крім того, Росія може використати питання виборів для внутрішньої дестабілізації України.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський перерахував основні перешкоди для проведення виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі